Mainos
Mainos

22.4. Dokumentaristit ja todellisuuden voima

Koska todellisuutta on mahdotonta käsikirjoittaa, dokumentaristin on kyettävä irtautumaan ennakkoajatuksistaan, jos todellisuus kuljettaakin yllättävään suuntaan. Tarvitaan vahvaa mutta joustavaa selkärankaa.

Dokumentaristin etiikan sääntökirjaa ei ole olemassa, mutta perusohjeena on pyrkimys totuudellisuuteen. Samanaikaisesti tekijän pitää taistella tavoitteidensa puolesta ja tehdä kaikkensa saadakseen läpi oma näkemyksensä.

Henkilöiden valinta dokumenttielokuvaan on yhtä ratkaisevaa kuin fiktioelokuvassa. Dokumenttielokuvassa voi toimia hyvin myös sellainen ihminen, joka tietoisesti esittää kameralle omaa elämäänsä.

Suomessa dokumenttielokuvat päätyvät teatterilevitykseen varsin harvoin, mikä osittain johtuu siitä, että niiden markkinointiin satsataan vain satunnaisesti. Rahoittajat pitävät vaikeista aiheista, ainoa tabu saattaisi Arto Halosen mukaan olla dokumenttielokuva, joka käsittelisi elokuvien rahoittajia.

Sananvapautta ja ihmisoikeusasioita elokuvissaan käsitellyt Halonen tekee parhaillaan elokuvaa lauluntekijä Pekka Strengistä. Virpi Suutarilla on työn alla elokuva Lapin sodan aikana saksalaisten matkaan lähteneistä suomalaisnaisista. Molemmat dokumenttielokuvat valmistuvat syksyllä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme