Mainos
Mainos

22.4. Sota-ajan salatut isät

Jatkosodan aikana Suomessa oli sotavankeina yli 60 000 neuvostoliittolaista. Varsinkin sodan loppupuolella heitä oli runsaasti sijoitettuina maatiloilla, joilla he työskentelivät yhdessä siviilien kanssa.

45 minuuttia nostaa esiin aran aiheen sotavankien aviottomista suomalaisista lapsista.

Sotavankeja tutkinut Renvall-instituutin dosentti Dmitri Frolov arvioi, että lapsia syntyi kahdesta kolmeensataan. Asia on ollut sotien jälkeen täysin vaiettu.

Edes lapsille itselleen ei heidän isistään kerrottu, vaikka koko kylä saattoikin tietää totuuden. Asia oli niin vaikea - olihan kyse vihollisista.

45 minuuttia -ohjelmassa kokemuksistaan kertova sotavangin lapsi Ulla Salomaa sanoo, että tieto isästä tuli hänelle vasta parikymppisenä - täydellisenä yllätyksenä.

-Äitini ei halunnut puhua asiasta eikä kukaan muukaan. Myöhemmin minulle selvisi, että siitä tiedettiin laajalti.

Ulla Salomaa on sittemmin selvittänyt tarkasti nyt jo edesmenneen isänsä kohtalon ja käynyt Venäjällä tapaamassa neljää sisarpuoltaan.

-Muistan, kun tapasin sisarpuoleni ensimmäisen kerran. Hän sanoi, että sinä olet meistä kaikkein eniten isän näköinen.

Salomaa toivoo, että kun hän antaa kasvot salatulle asialle, muut asianosaiset saisivat siitä lohtua ja voisivat käsitellä asiaa ehkä uudella tavalla.

Ohjelmassa haastatellaan myös toista neuvostosotavangin lasta, nivalalaista Kaarina Haavistoa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme