Mainos
Mainos

22.9. Yksityisyys on verkossa kaupan

Viime vuoden lopulla Sharon Rubanovitschille alkoi tulla outoja viestejä Facebookiin. Viesteissä miehet pyysivät takaisin Rubanovitschille lainaamaansa rahaa, vaikka Rubanovitsch ei tuntenut miehiä, eikä ollut lainannut heille rahaa.

- Miehet sanoivat, että minulla olisi deittisivustoilla ilmoitus, vaikka ei ollut. Blogini lukijatkin laittoivat ilmoituksista linkkejä että hei, oletko varmasti itse tässä, Rubanovitsch kertoo.

Rubanovitschin nimissä oli tehty erilaisille deittisivustoille ilmoituksia. Ilmoitusten tiedot oli todennäköisesti kaivettu blogista, jota Rubanovitsch kirjoittaa elämästään.

Deittisivustojen valeprofiilien turvin Rubanovitschille tuntematon huijari oli sopinut tapaamisia miesten kanssa. Miehet olivat sitten lainanneet rahaa naiselle, joka kertoi olevansa Rubanovitschin sisko.

Tapaus on esimerkki identiteettivarkaudesta, joka on yksi tietotekniikkarikollisuuden muoto.

Avoimuutta kannattaa miettiä

Tietotekniikkarikokset kehittyvät kaiken aikaa, mutta suomalaiset eivät osaa pelätä niitä. Ollakseen sulkeutunut kansa suomalaiset puhuvat asioistaan verkossa hyvin avoimesti. Me kerromme nimemme, osoitteemme ja perhetietomme, otamme itsestämme valokuvia ja kerromme lomasuunnitelmista.

Myös Veera Korhonen on verkossa yhtä aktiivinen kuin Sharon Rubanovitsch. Korhonen on verkossa avoin ja sosiaalinen, aivan kuten tosielämässäkin.

45 minuuttia-ohjelman pyynnöstä Viestintäviraston tietoturva-asiantuntijat kokosivat Korhosesta kaiken tiedon, mitä hänestä löytyi vain verkkoa selailemalla. Korhonen yllättyi tiedoista monellakin tapaa. Muun muassa se hämmästytti, kuinka kattavan kokonaiskuvan Korhosesta sai yhdistelemällä eri puolilta verkkoa kerättyä tietoa.

Testimme tulos sai Korhosen miettimään nettikäyttäytymistään.

- Se ei tunnu pahalta, jos jossain joku ihan täysin vieras ihminen lukee kaikki tietoni. Mutta se tuntuu vähän oudolta, että joku ihminen, joka tapaa minut kasvokkain, on saanut ensikäsityksensä minusta lukemalla viiden vuoden takasta vuodatustani ja ahdistustani, Korhonen sanoo.

Haastattelumme jälkeen Korhonen on käyttänyt paljon aikaa poistaakseen verkosta vanhat nettipäiväkirjat.

Avoimuus verkossa voi kostautua konkreettisesti. Netissä voi menettää paitsi yksityisyytensä, myös huomattavia summia rahaa. Poliisi kehottaakin miettimään tarkkaan, mitä yksityisasioitaan netissä kertoo.

Lisää aiheesta:

Katso Elisa Tikkasen juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme