Mainos
Mainos

23.02. Elämäntyönä joukkohaudat ja kuolleet

Kuinka paljon kuolemaa ja vainajia yksi ihminen jaksaa? Oikeushammaslääkäri Helena Ranta tutkii työkseen joukkohautoja ja ruumiita eri puolilla maailmaa, ja usein myös hänen oma henkensä on tehtävissä vaarassa.

Ranta palasi puolitoista viikkoa sitten Thaimaasta Phuketista, jossa hän oli tunnistamassa hyökyaallon uhreja. Klassisesta musiikista ja runoudesta työlleen vastapainoa hakeva tutkija joutui nyt vielä tavallistakin raskaampaan tilanteeseen. Tällä kertaa tutkittavien vainajien joukossa on myös hänen hyvä ystävänsä.

Kunnanvaltuustoon lukutaidottomana

Rauta taipuu ja taittuu kierrätysmateriaaliksi Mika Siirilän romu- ja kierrätysalan yrityksessä Kälviän Peitson kylällä. 33-vuotias Siirilä on paitsi yrittäjä, myös tuore kunnanvaltuutettu, joka herättää hämmennystä lukutaidottomuutensa vuoksi. Siirilä tuntee kirjaimet, mutta ei pysty hahmottamaan niitä sanoiksi.

Monen hämmästykseksi Siirilä porhalsi valtuustoon viime syksyn kunnallisvaaleissa Kälviän historian toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Nyt hän istuu valtuustossa ainoana oman sitoutumattoman ryhmänsä jäsenenä.

Kun nuoren paha olo johtaa väkivaltaan

Jo kymmenvuotias nuori voi voida niin huonosti, että hän on arvaamattoman väkivaltainen sekä itselleen että muille. Tällaisessa tilanteessa hoito tavanomaisilla lasten- ja nuorisopsykiatrian osastoilla ei onnistu. Erityisen vaikeahoitoisille nuorille onkin jouduttu avaamaan erityisosastot Tampereelle ja Kuopioon.

Pitkäniemen sairaalassa 12:ta nuorta hoitamaan tarvitaan 50 väkivaltaisuutta varten erikoiskoulutuksen saanutta hoitajaa. Vajaa puolet hoidettavista on joutunut kokemaan väkivaltaa. Joka toisen vanhemmilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Yli puolet on avioeroperheistä ja huostaanotettuja, yli puolet itsetuhoisia, ja jotkut käyttävät kaiken aikansa itsemurhan miettimiseen.

Tavoitteena pitkä liito

Helsingin Herttoniemeen kokoontuu pari kertaa viikossa nuoria poikia, joiden päätä ei mäkihyppytornissa palele. Tämä Helsingin mäkihyppääjien junioritiimi tähtää pitkälle, vaikka pääkaupungin vähälumisuuden takia harjoittelu tapahtuukin usein muovimäessä.

Helsingin mäkihyppääjien junioritiimi perustettiin pari vuotta sitten. Tiimin kymmenen poikaa hyppäävät K15- ja K22-mäissä, mutta taitojen kartuttua muutama pojista on leiskauttanut jo K46-mäestä jopa 25 metrin hyppyjä.

Hotelli Ruanda - tosielämän sankaritarina elokuvana

Ruandassa vuonna 1994 tapahtunut lähes miljoonan ihmisen kansanmurha jäi länsimaissa yllättävän vähälle huomiolle. Nyt tämän järkyttävän murhenäytelmän palauttaa mieliin Oscar-ehdokkaana oleva amerikkalainen elokuva Hotelli Ruanda.

Hotelli Ruanda kertoo sankarillisesta hotellinjohtajasta Paul Rusesabagista, joka pelasti yli tuhat ihmistä historiamme pahimpiin kuuluvassa kansanmurhassa. Rusesabaginaa on verrattu toisen maailmansodan Oscar Schindleriin, joka pelasti yli tuhat juutalaista natsien armoilta.

Veimme hätäapualueisiin erikoistuneen toimittajan, Ruandassa kansanmurhan jälkeen vuonna 1994 vierailleen Peik Johanssonin arvioimaan elokuvaa.

Pelle Miljoona, maailmantarkkailija

Juuri 50 vuotta täyttäneen Pelle Miljoonan levyt eivät ole enää vuosiin keikkuneet myyntilistoilla - ehkä Pellellä juuri siksi on uskolliset kuuntelijansa. Levyjä ja kirjoja on syntynyt tasaiseen tahtiin.

Omaan paikkaansa tässä maailmassa hän on tyytyväinen. Vähemmälläkin tulee toimeen, kun palkkiona on taiteellinen vapaus.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme