Mainos
Mainos

23.1. Kansanedustajasta tulennielijäksi

Vihreiden entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen teki viime keväänä radikaalin ratkaisun, jättäytyi eduskunnasta ja vaihtoi parlamentin sirkukseen.

Ex-kansanedustaja, nykyinen tulitaiteilija tanssittaa nyt soihtua, nielee liekkejä ja nautiskelee tulen leikistä ihollaan tamperelaisessa Circus Ruskassa.

Rosa Meriläinen nielee tulta ammattilaisen ottein sirkusharjoituksissa Tampereen Nekalassa. Yhä uudelleen hän haukkaa palavan soihdun suuhunsa. Varmoin ottein, hymy huulillaan.

-Kun aloitin, niin oikeastaan joka kerta paloi suu huulesta, kitalaesta tai kielestä, mutta ei enää. Olen oppinut oikean ajoituksen, Meriläinen kertoo.

Upeita temppuja, onnistumisen elämyksiä, palovammoja ja bensanmakuista hengitystä, hän luettelee tulen kanssa kokemaansa.

-Aina kun on nielentätreenit, niin loppupäivän tulee semmoisia pieniä bensanmakuisia röyhyjä suuhun. Sen kanssa on vain opittava elämään.

Meriläisen mukaan hienointa on vaaran voittaminen. Kokemus kontrollista, joka syntyy hallitsemattoman hallitsemisesta.

-Musta se on ihanaa, että jotakin niin vaarallista ja kesyttämätöntä mä vaan noin niin kuin otan itseeni, otan haltuun. Kyllähän se on niin kuin ihana kontrollintunne, mikä siitä tulee.

Meriläinen vertaa tulta rakastajaan. Liekki on uhmakas ja upea. Väri ja ääni vertaansa vailla.

-Liekin muotoon jää kiinni. Siinä on jotakin sulavaa. Kyllähän tähän tulennielentään ja myöskin tuohon tulikepin pyöritykseen niin siihen viehätykseen liittyy se, että se liekki on tosi iso ja soihtu on komea.

-Osa sitä vaaran illuusiota on juuri siinä, että se on paljon isompi kuin mun suu se soihtu. Mä olen yrittänyt hakea siihen sitä herkutteluelementtiä, että onpa tämä ihanaa, onpa tämä hyvää!

Tulitaiteilija Meriläinen istuu yhä vihreiden valtuutettuna Tampereen kaupunginvaltuustossa. Ensi syksyn kunnallisvaaleissa hän ei kuitenkaan enää aio asettua ehdolle.

-Jätän kunnallispolitiikan pääosin siitä syystä, että uskon rotaatioon. On hyvä, että väki vaihtuu. Olen ollut kunnallispolitiikassa sen verran pitkään, että pidän tauon. Välillä on hyvä harjoitella vallasta luopumista.

Vaikka aktiivirooli politiikassa jääkin, jatkaa Rosa Meriläinen toimintaansa Vihreän Liiton luottamuselimissä. Eikä eduskuntaan paluukaan tunnu mahdottomalta.

-Mulla on kuitenkin työuraa jäljellä vielä yli 30 vuotta. Mä voin vaikka kahdeksansien vaalien jälkeen yrittää seuraava kerran eduskuntaan, pohtii Meriläinen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme