Mainos
Mainos

23.1. Palkka-ale vai palkatonta pakkotyötä

Lentoyhtiö Finnairin tekniikassa kesällä 2009 tehty vakautussopimus on poikinut ison oikeusriidan.

38 lentokonehuollossa työskentelevää mekaanikkoa ja asentajaa vaatii Finnairin tytäryhtiöltä, Finnair Technical Services Oy:ltä, palkkasaataviaan. Kantajat kokevat, että heidän oikeuksiaan on poljettu, heitä on uhkailtu ja jopa pakotettu tekemään palkatonta työtä yhtiölle - säästösyistä, talkoohengessä.

Finnairin jutulla on ennakkotapauksen luonne. Työoikeudessa on perinteisesti lähdetty siitä, että ketään ei voida velvoittaa tekemään ilmaista työtä.

Nyt Vantaan käräjäoikeudessa haetaan rajanvetoa muun muassa siihen, onko valtioenemmistöinen pörssiyhtiö Finnair velvoittanut tekniikan työntekijöitä tekemään ilmaista työtä vai onko kyse ollut palkkojen alentamisesta.

Päätöksellä voi olla merkittäviä seurauksia. Finnairin Tekniikan vakautussopimuksen alkuperäinen ajatus kun oli, että työntekijöille maksetaan rahoja takaisin, jos yhtiön tulos niin sallii.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme