Mainos
Mainos

23.1. Tukholma suosii uusiutuvaa energiaa, Helsinki polttaa hiiltä

Tukholma on uusiutuvan energian edelläkävijä. Helsinkiä puolestaan voi hyvällä syyllä kutsua uusiutuvan energian takapajulaksi.

Tukholman kaukolämmöstä 70%, parin vuoden päästä jo 80% tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

Helsingin kaukolämmöstä uusiutuvilla energianlähteillä tuotetaan kolme prosenttia, loput fossiilisilla polttoaineilla, kivihiilellä ja maakaasulla.

Tukholman kaupunki itse käyttää vain uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja. Tukholma aikoo olla päästötön kaupunki vuoteen 2050 mennessä. Helsingillä ei tällaisia tavoitteita ole.

Tähän asti Helsingin pyrkimykset hiilidioksidipäästöjensä vähentämiseen ovat olleet mitättömiä. Nyt suunta on kuitenkin yllättäen muuttumassa.

Vastoin virkamiesten esityksiä kaupunginvaltuuston suurimmat puolueet ovat sopineet, että Helsinki vähentää päästöjään 20% vuoteen 2020 mennessä. Samassa ajassa on tarkoitus kolminkertaistaa uusiutuvien energianlähteiden käyttö.

Kaupunki myös pyrkii energiansäästön edelläkävijäksi Suomessa. Poliittisen yksimielisyyden jalostaminen käytännön toimiksi on kuitenkin vaativaa, eikä Helsingissä vielä tarkkaan tiedetä, miten hienot tavoitteet toteutetaan. Tukholman tasolle pääseminen tuntuu päättäjien mielestä vaikealta, ellei mahdottomalta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme