Mainos
Mainos

23.11. Lapset betonikoppiin koulukodissa

Lasten eristäminen on arkipäivää suomalaisissa lastensuojelulaitoksissa. Lain mukaan eristämistä saa käyttää vain silloin, jos henkilöiden turvallisuutta ei voida muuten turvata. Joskus lapsi eristetään omaan huoneeseensa, mutta toisessa ääripäässä on tarkoitusta varten tehty koppi.

Karuimmasta päästä olevat kopit löytyvät Muhoksen Pohjolakodista. Kuvaajaa ei olisi aluksi haluttu päästää tiloihin, mutta neuvottelujen jälkeen se onnistui. Betonikoppi on samanlainen kuin poliisin juoppoputka. Lattialla on vain ohut matto ja nurkassa vessanpönttö.

45 minuuttia tapasi koulukodissa myös teinitytön, joka kertoi kesällä kokemastaan 22 tuntia kestäneestä koppireissusta. Tilanne kärjistyi, kun tytön huoneeseen oltiin tekemässä ratsiaa.

- Lopulta minut kaadettiin maahan ja heitettiin viltti päälleni. Yritin rimpuilla pois ja samassa minut raahattiin autoon. Kaksi naista riisui minut. Päälle sain jättää vain t-paidan ja alushousut, tyttö kertoi.

Eristämistä ei saa koskaan käyttää rangaistuksena. Tyttö kuitenkin kertoo, että putkaa väläytellään arkipäivässä.

- Sillä putkalla uhkaillaan, jos nuori ei tottele ohjaajia.

Pohjolakodin johtaja Sanni Niskala kiistää pelottelun ja vakuuttaa, että eristäminen on äärimmäinen tapa saada lapsi aisoihin. Tänä vuonna kymmenen kuukauden aikana eristämispäätös on tehty 34 kertaa.

- Nuori saattaa käydä muiden nuorten päälle tai yrittää vahingoittaa itseään. Tavaroita heitellään ja särjetään paikkoja. Jollainhan se tilanne on pakko saada rauhoittumaan. Koko ajan yritämme saada vuoropuhelulla tilanteen rauhoittumaan. Hyvin usein se meneekin sillä ohi, eikä eristämistä tarvita, sanoo Niskala.

Haastattelujemme jälkeen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki yllättäen tarkastuskäynnin Pohjolakotiin. Nyt laitos joutunee tekemään muutoksia eristystiloihinsa.

Eristämiskäytännöt ja lasten oikeuksien toteutuminen laitoksissa ovat tarkassa syynissä muutenkin. Apulaisoikeusasiamies antoi keväällä eteläsuomalaiselle lastenkodille vakavan huomautuksen. Laitos oli eristänyt lapsia suljettuun huoneeseen jopa 30 päivän ajaksi. Lapsia oli kuvattu jatkuvasti valvontakameralla.

Katso Salla Vuorikosken juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme