Mainos
Mainos

23.2. Sydänlaatikko apuna elinsiirroissa

UCLA:n yliopistosairaalassa Los Angelesissa testataan parhaillaan uutta tapaa kuljettaa siirrännäiselin luovuttajalta saajalle.

Tähän asti elimet on säilötty matkan ajaksi jäihin. Nyt niin kutsuttu sydänlaatikko mahdollistaa siirrännäissydämen kuljettamisen määränpäähänsä elävänä ja sykkivänä.

Laite pidentää aikaa, jonka sydän säilyy tuoreena nykyisestä kuudesta tunnista jopa 24 tuntiin. Tämä laajentaa mahdollisten vastaanottajien määrää ja antaa lääkäreille tilaisuuden testata sydäntä perusteellisemmin parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Sydänlaatikolla voidaan myös parantaa sydämen toimintaa. UCLA:ssa kymmenen potilasta on tähän mennessä vastaanottanut sydämen tällä tekniikalla. Yksi heistä on 40-vuotias Andrea Ybarra, joka sai uuden sydämen puoli vuotta sitten.

Lääkärit uskovat, että vastaavanlaiset laatikot tulevat yleisesti käyttöön siirrännäiselimien kuljetuksissa. Tekniikka avaa myös mahdollisuuden korjata ja geenimuunnella siirrännäiselimiä.

Katso Tomi Hinkkasen juttu Los Angelesista

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme