Mainos
Mainos

23.4. Kun masennus vie työkyvyn

Sirkku Siivonen ihastelee kevään ensimmäisiä sinivuokkoja. Ilma on kolea, mutta pilvien lomasta pilkottava aurinko lämmittää ajoittain jo mukavasti.

Kevät on Siivoselle mieluista aikaa - luonnon heräämistä on antoisaa seurata pitkillä kävelylenkeillä. Siivonen tuntee nyt itsensäkin kuin uudestisyntyneeksi. Pitkäaikainen masennus on jäänyt taakse, ja elämä maistuu.

Siivonen joutui jättämään työelämän jo nelikymppisenä. Työttömäksi joutuminen oli niin kova kolaus itsetunnolle, että jo pitkään itsestään ilmoitelleet masennusoireet pahenivat. Sairauslomien ja pitkien työttömyysjaksojen jälkeen edessä oli lopulta työkyvyttömyyseläke masennuksen takia.

Siivosen tarina on tämän päivän Suomessa tuttu. Kohtalotovereita hänellä on noin 35 000. Viime vuonnakin runsaat 4000 masentunutta ihmistä joutui jättämään työt pysyvästi. Määrä on jatkuvasti kasvussa.

Masennuksesta voi parantua

Sosiaali- ja terveysministeriössä yritetään nyt saada masennusperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet vähenemään. Työhyvinvoinnin edistämisen lisäksi tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin, jotta masennus nähtäisiin tulevaisuudessa normaalina sairautena sairauksien joukossa.

Nykyään liian moni salailee oireitaan leimautumisen pelossa, ja varhainen puuttuminen on hankalaa.

Keskustelun herättäjiksi ministeriö on kerännyt kokoon ryhmän, johon kuuluvat muun muassa Jorma Ollila, Esko Aho, Lauri Ihalainen ja Leif Fagernäs.

-Uskon, että liikunnalla on tällainen ennalta ehkäisevä vaikutus. Kun ihminen on fyysisesti kunnossa, niin hän kestää erilaisia haasteita paremmin, Esko Aho miettii keinoja masennuksen estämiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme