Mainos
Mainos

23.9. Kahden asteen ilmastotavoite karkaamassa

Tähän mennessä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa on löydetty laajempaa yksimielisyyttä vain siitä, että ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää kahteen asteeseen.

Sekä EU että johtavien teollisuusmaiden G8 -ryhmä ovat ilmoittaneet tavoittelevansa lämpenemisen rajoittamista kahteen asteeseen tällä vuosisadalla. Itse neuvottelupöydässä ei kuitenkaan ole kuultu niin suuria päästövähennyslupauksia, että lämpeneminen voitaisiin pysäyttää tavoitteeseen.

Jos tuntuvista päästövähennyksistä ei pystytä sopimaan joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä ilmastokokouksessa, tavoite karkaa käsistä.

- Se olisi iso tappio tuleville polville. Nykypolvi ei vielä tule suuria haittavaikutuksia näkemään, mutta lapset ja lapsenlapset näkevät ne, ennakoi Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Isoja päästöleikkauksia tarvittaisiin

Tutkijoista koostuvan hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan kahden asteen tavoitteessa pysyminen vaatisi teollisuusmailta 25-40 prosentin päästöleikkauksia vuoteen 2020 mennessä.

Neuvottelijat eivät kuitenkaan ole antaneet niin suuria lupauksia päästöjen vähentämisestä, että kahden asteen tavoite voitaisiin saavuttaa. Tähän mennessä teollisuusmaat, mukaanlukien Yhdysvallat, ovat luvanneet 10-16 prosentin vähennyksiä vuoteen 2020 mennessä.

Tutkijoiden mielestä kahden asteen tavoite saattaa olla jo nyt saavuttamattomissa.

- Aika iso riski otetaan. Päästöjä pitää vähentää voimakkaasti ja siitä huolimatta on riski, että mennään tavoitteesta yli, arvioi tutkimusprofessori Ilkka Savolainen VTT:sta.

Lämpeneminen aiheuttaa muutoksia

Jo kahden asteen lämpeneminen aiheuttaa suuria ongelmia eri puolilla maailmaa - puhumattakaan siitä, että ilmasto lämpenisi vielä enemmän.

Ilman tehokkaita toimia planeetan lämpötila voi nousta yli viisi astetta tällä vuosisadalla. Se merkitsisi jo esimerkiksi merenpinnan huomattavaa nousua, suurien alueiden muuttumista asuinkelvottomiksi, ruuantuotannon kriisiä, ilmastopakolaisuutta ja vesipulaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme