Mainos
Mainos

24.10. Kuulo kuuroille, liitto vastustaa

Suomessa syntyy vuosittain puolen sataa lasta kuurona. Heille yritetään palauttaa kuuloa erilaisilla apuvälineillä kuten esimerkiksi kuulolaitteella. Kuusi vuotta sitten Suomessa alettiin tehdä ns.kuuloimplantti-eli sisäkorvaproteesileikkauksia.Kuuloimplantin avulla lapsi oppii kuulemaan ja puhumaan. Kuurojen liitossa leikkausta ei kuitenkaan hyväksytä vaan sitä pidetään kuurojen ihmisarvoa loukkaavana. Miksi kuuro ei saisi kuulla?

Kuuloimplanttileikkauksia on tehty Suomessa yli 80. Seuraamme kahden viisivuotiaan pikkutytön, Siljan ja Fannyn selviytymistä kuuloimplantin avulla. Silja syntyi kuurona viisi vuotta sitten.Vanhemmille oli heti selvää, että he haluavat antaa Siljalle sekä kuulemisen että puhumisen mahdollisuuden. Kuuloimplanttileikkaus tehtiin kolme vuotta sitten Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Nykyisin Silja pystyy kommunikoimaan puheella ja viittomia on jätetty sitten ihan täysin kokonaan pois.

Myös viisivuotiaan Fannyn maailma oli hiljainen. Hänen kuuroutensa havaittiin vuoden ikäisenä. Silloin hänelle laitettiin voimakkain mahdollinen kuulokoje, mutta sillä ei saatu aikaan minkäänlasta kuulemista. Kolmisen vuotta sitten hänelle tehtiin kuuloimplanttileikkaus.

Yhdeksällä kymmenestä varhaiskuurosta lapsesta on puhuvat ja kuulevat vanhemmat ja on aika luonnollista että vanhempien toivomus on keskustella lapsensa kanssa omalla äidinkielellään. Leikkaus pyritään tekemään mahdollisimman nuorena.

HYKS:in kuulokeskuksessa työskentelevän erikoislääkäri Jukka Karikosken mukaan HYKSissä on pyritty leikkaamaan vain alle viiden vuoden ikäisiä. Tuon iän jälkeen tulokset ovat huonompia. - Nykykäsityksen mukaan mitä nuorempana leikataan, niin sen parempi.

Kuurojen liiton toiminnanjohtajan Liisa Kauppisen mukaan ihmiset uskovat, että uusi tekniikka ja teknologia auttavat tekemään kuuroista kuulevan mutta se ei hänen mukaansa ole totta.

-Tekniikka auttaa kuulemaan jotain epäselvästi, mutta eihän se riitä. Jos ajatellaan äänimaailman kaikkia sävyjä ja puheentaajuuksia, jossa kuulon avulla voisi normaalisti oppia kielen, niin siihen tasoon nämä välineet eivät auta, Kauppinen sanoo.

Siljan puheterapeutti Helena Ahti on ollut terapeutin ensimmäinen tällainen "harjoituskappale". -On ollut todella hämmäsyttävää katsella sitä nopeutta, jolla Silja oppi alkuun erottelemaan ääniä ja äänteitä ja sitten tuottamaan sieltä sanoja.

Lähetyksen muut aiheet 24.10

Liikakiloilla liian nopeasti hautaan. Afganistanin huumeiden järkyttävät seuraukset. Pelurien rahoilla monta ottajaa. Kenialaishiihtäjä jälleen Suomen laduilla. Täydellisyyttä tavoittelemassa balettitanssija Minna Tervamäki.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme