Mainos
Mainos

24.11. Hiustenvärjäys voi viedä sairaalaan

Kosmetiikan sisältämät kemikaalit ovat kauhistuttaneet suomalaisia tänä syksynä. Esimerkiksi äidin käyttämien meikkien mahdollisesta haitallisuudesta kehittyvälle lapselle on puhuttu paljon.

Hiusvärien sisältämä PPD eli parafenyleenidiamiini on aiheuttanut joillekin käyttäjille voimakkaita allergisia reaktioita. Ainetta tai sen johdannaisia käytetään lähes kaikissa teollisesti valmistetuissa kesto- ja kevytväreissä.

Allergisia käyttäjiä on joutunut jopa sairaalahoitoon. Tarkkaa tilastoa ongelmien määrästä ei ole, mutta pelkästään Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen allergianeuvoja saa vuosittain satoja hiusväreihin liittyviä puheluja.

PPD oli kielletty Suomessa Euroopan Unioniin liittymiseen asti, koska aine on lukuisissa tutkimuksissa todettu erittäin allergisoivaksi. EU-direktiivi kumosi kansalliset rajoitukset.

Maahantuojia edustava Teknokemian yhdistys vetoaa tuoreeseen tieteelliseen tutkimukseen, jonka mukaan hiusvärejä voi käyttää turvallisesti. Edellytyksenä on, että käyttöohjeita noudatetaan huolellisesti. Yhdistys korostaa, että vuosittain miljoonat ihmiset värjäävät hiuksensa ongelmitta.

Katso Anna Satovainion juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme