Mainos
Mainos

24.11. Kipu ei jalosta

Raastava kipu vie unen, muistin ja keskittymiskyvyn, kun se kestää tunnista, päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Ihminen ärtyy ja väsyy, kun tuska ei hellitä hetkeksikään.

Eija Kalso on kipulääketieteen professori ja Helsingin Kipuklinikan ylilääkäri. Kalso myöntää, että tällä hetkellä kipupotilaat ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.

Vain suurimmissa kaupungeissa on kivunhoitoon erikoistuneita yksiköitä. Ne auttavat, kun leikkauksen jälkeiset kivut potilaalla yltyvät tai syöpäpotilas huutaa tuskissaan. Lääkärin lisäksi tarvitaan erikoissairaanhoitajan, ehkä fysioterapeutin ja psykologinkin apua, jotta tilanne saadaan laukeamaan.

Kyse on paitsi resursseista myös asenteista. Suomessa järjestetään paljon koulutusta, mutta jos henkilökunta ei ole motivoitunut kivunhoitoon, se ei tule koulutustilaisuuksiin.

- Jos todella haluaisimme vedenpitävästi varmistaa, että esimerkiksi syöpäpotilaat eivät Suomessa kärsi kivuista, pitäisi perustaa palveleva puhelin, johon potilas tai omainen voisi soittaa. Tällainen keskus selvittäisi, missä kivunhoitoa ei saa ja mistä se johtuu. Potilas saisi hoidon, me tiedon hoidon esteistä ja ne, jotka eivät osaa kivunhoitoa, saisivat koulutusta, Kalso uskoo.

Kalson mukaan monesti yllättävän paljon auttaa se, että lääkärillä on riittävästi aikaa potilaalle.

- Kun potilas luottaa hoitoon ja siihen, että hänestä välitetään, tavallisillakin kipulääkkeillä saadaan kivut hyvin poistettua.

Professori Eija Kalso on kansainvälisen kivuntutkimuksen yksikön IASP:n puheenjohtaja. Järjestöön kuuluu yli kuusituhatta jäsentä ja se tähtää kivun lievittämiseen kaikkialla maailmassa.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme