Mainos
Mainos

24.11. Trashion - muotia ihan mistä vaan

Outi Pyytä voisi kutsua muodinkeksijäksi. Hän tekee näyttäviä vaatekappaleita muun muassa legoista, rikkinäisistä farkuista ja pöytäliinoista. Pyy kirjoittaa englanninkielistä Outsapop-blogia, jossa hän jakaa ideoitaan ilmaiseksi kaikille. Hän myös kokoaa omaa Trashion-oppikirjaa, joka ilmestyy joskus ensi vuonna. Trashion on yhdistelmä sanoista trash = roska ja fashion = muoti, ja Outi Pyylle trashion on myös elämäntapa.

- Sillon kun sulla ei ole rahaa ostaa jotain hienoa uutta koko ajan, niin on pakko tehdä itse. Silloin olet itse se työvoima siinä, Pyy sanoo.

Hänen kotinsa on keräilijän unelma: Pyy kerää kaikkea tavaraa joukkoina. Yhdessä laatikossa on purettujen kellojen osia, jotka Pyy tilasi verkkokaupasta Yhdysvalloista. Lasipurkissa on kymmenittäin kellojen hihnoja, joita hän aikoo käyttää iltapukujen kannattimina. Toiseen purkkiin on koottu erilaisia vietereitä ja avaimia. Kaikkea tätä Pyy käyttää luomuksiinsa, joihin kelpaa lähes mikä materiaali tahansa.

- Paitsi polyesteri. Sitä en ole ostanut enää sitten opiskeluaikojen, Pyy sanoo.

Hän suosii käsitöissään nykyisin luonnonmateriaaleja, kuten nahkaa ja puuvillaa. Vaatekaapin ovessa roikkuu nytkin musta kirpputorimekko, johon Pyy on liimannut vanhoista nahkavaatteista leikkaamiaan nahkaisia "suomuja". Mekko on keskeneräinen, mutta Pyy on silti käyttänyt sitä jo julkisesti.

- Eihän kukaan muu tiedä, minkälainen tämän pitäisi olla, Pyy sanoo.

Saumojen ei tarvitse olla suoria

Käsityön tekijöitä tavataan pitää taidoillaan ylpeilevinä ja huolellisina ihmisinä, mutta Pyy uskoo suurpiirteisyyteen. Saumojen ei todellakaan tarvitse olla suoria, eikä helmojen tasaisia. Tämä siitä huolimatta, että Pyy kyllä koulutettuna ompelijana osaisi halutessaan tehdä moitteetonta jälkeä.

- Meillähän oli koulussa määritelty ideaalitikin pituus. Tikki sai maksimissaan heittää sivusuunnassa millin. Käsitöissä on ihan hirveästi sääntöjä, mutta kun teet näitä itselle, niin mitä väliä niillä säännöillä on, Pyy kysyy.

- Muutamankin kerran olen ollut lähdössä jonnekin kekkereille, ja sitten on pitänyt saada jotain supernäyttävää päälle. Olen saattanut esimerkiksi rakentaa hakaneuloilla mekkoon tyllikauluksen. Kaverit on kysyneet: - Wau, miten sä oot saanu tuon mekon aikaiseksi?!

Olen sanonut, että se on se sama vanha mekko, jossa on kyllä sata hakaneulaa. Te ette vaan näe niitä, Pyy sanoo ja nauraa makeasti päälle.

Hänelle trashion on iloinen elämäntapa, joka ei maksa paljoa, mutta antaa paljon.

Katso Elisa Tikkasen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme