Mainos
Mainos

24.2. Farkuista maksetaan hengellä

Farkuista voi hyvällä syyllä kysyä, mitä oli ennen niitä? Vastausta voi joutua miettimään, koska farkuista on tullut lähes jokaisen vaatekaapin itsestäänselvyys.

Farkkuparin hintahaitari voi vaihdella parista kympistä satoihin euroihin. Hintaa ei aina voi päätellä ulkonäöstä, sillä kalliit merkkifarkutkin käsitellään nykyisin valmiiksi käytetyn näköisiksi.

Farkkujen haalistusmenetelmiin liittyy kuitenkin suuria terveysriskejä. Vaikka kaikkein vaarallisimpiin kuuluva menetelmä, hiekkapuhallus on ollut pitkään kielletty Euroopan unionin alueella, oli se käytössä Turkissa vielä vuosi sitten. Nyt se on virallisesti kielletty Turkissakin, mutta hiekkapuhallusta tehneet tekstiilityöläiset maksavat siitä kalliin hinnan ja vielä pitkään.

Kymmeniä kuolleita

Hiekkapuhalluksessa käytetty hiekka tunkeutuu keuhkoihin, missä se aiheuttaa pölykeuhkosairauden. Tauti etenee vääjäämättömästi senkin jälkeen, kun terveydelle vaarallinen työ on lopetettu.

Tilannetta Turkissa on pahentanut myös se, että alkeellisissa nyrkkipajoissa hengityssuojaimet ja suojakäsineet ovat olleet tuntemattomia.

Kymmeniä Turkin farkkutyöläisiä on jo kuollut pölykeuhkotautiin ja satojen terveys huononee vääjäämättä, kun sairaus etenee keuhkoissa.

EU:n jäseneksi pyrkivässä Turkissa farkkutyöläisten murhenäytelmästä on noussut myrsky. Vammautuneet tekstiilityöläiset ovat alkaneet vaatia hallitusta vastuuseen lääkärien ja juristien tuella.

Länsimaisten hienojen merkkifarkkujen omistaja tulee harvoin ajatelleeksi isojen kansainvälisten farkkufirmojen roolia tekstiilityöläisten terveyden turmelemisessa. Juuri monikansalliset farkkufirmat teettävät usein vaarallisen käsittelytyön halpamaissa.

Katso Helena Laation juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme