Mainos
Mainos

24.2. Näyttelemisessä tärkeintä rytmitaju

Näyttelijä Kari "Hissu" Hietalahti istuu rentona Putous-viihdeohjelman pukuhuoneessa tiistaiaamupäivänä. Mutta jännitys alkaa pikkuhiljaa kohota, kun viikonloppu ja Putouksen suora tv-lähetys lähenevät.

-Tiistaina alkaa olla niin, ettei saa enää unta öisin. Meillä on jokaviikkoinen ensi-ilta lauantaisin. Lähetyksen jälkeen sunnuntaina on aivan poikki, kuin olisi maratonin juossut, Hietalahti mietiskelee.

Suuri osa ohjelmasta on suoraa lähetystä ja näyttelijät joutuvat improvisoimaan.

-Tottakai kuvioita harjoitellaan jonkin verran, mutta sitä emme tiedä, mikä aihe milloinkin tulee. Harjoituksessa voi lähteä ihan hyvin läppä ja sitten esityksessä jäätyä täysin, sanoo Hietalahti.

45-vuotias näyttelijä on tullut tunnetuksi tv- ja elokuvarooleistaan, joita on kertynyt yhteensä lähes viisikymmentä.

Kom-teatterissa opin näyttelemään

Mutta tärkeätä Hietalahdelle oli myös kausi KOM-teatterissa 80-luvun lopulta 90-luvun puoliväliin. Hietalahden mielestä KOMissa tehtiin tuolloin suomalaisen teatterin parhaita esityksiä ja oli lottovoitto päästä mukaan porukkaan.

-Se oli mulle enemmän kuin teatterikoulu. Siellä vasta sitten oppi. Kyllä mä pidän sitä ihan loistavana aikana ja se teki musta näyttelijänä sellaisen kuin nyt olen, Hietalahti kertoo.

-Näyttelemisessä rytmitaju on erittäin tärkeää. Samoin se, että antaa toiselle tilaa kun tarve vaatii ja myös kuuntelee vastanäyttelijäänsä, kiteyttää Hietalahti.

Elokuva on kuningaslaji

KOMin kauden jälkeen Hietalahti kiinnostui television maailmasta ja pääsi tekemään viihdesarjaa Vintiöt. Sen jälkeen seurasivat muun muassa Trabant Express, Studio Impossible ja Läpiveto, joihin Hietalahti teki myös käsikirjoituksia.

Elokuvarooleja Hietalahdelle on kertynyt kasapäin, kaikkiaan 26. -Elokuva on minusta kuningaslaji. Siinä on jotain maagista.

Merkittävä rooli Hietalahdella oli Aleksi Mäkelän ohjaamassa Rööperissä mustalais-Karin hahmo.

-Siinä kun on aito esikuva taustalla, niin paneuduin rooliin toden todella, jotta siitä tulisi mahdollisimman aito.

Hietalahden koomikon kyvyt tunnetaan, mutta esimerkiksi Rööperi osoittaa, että näyttelijä taitaa myös tummemmat, vakavammat sävyt.

Esimerkiksi TV2:n Parasta aikaa -sarjan päärooli opettajaperheen Eki-isänä kertoo monipuolisesta lahjakkuudesta.

Entä aikooko Hietalahti palata joskus teatteriin?

-Ei se teatteri ole poissuljettu, mutta tällä hetkellä ei tunnu siltä. Tosin monet ohjaajakaverit ovat jo houkutelleet lavalle, niin että ei sitä koskaan tiedä, sanoo näyttelijä arvoituksellisesti.

Katso Pekka Niemiahon juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme