Mainos
Mainos

24.4. Tämä ei ole lasten maa, Defiance, Ilometritehdas

Tämä ei ole lasten maa

Ruotsinsuomalaisen Eija Hetekivi-Olssonin Tämä ei ole lasten maa on rankka siirtolaiskuvaus 80-luvulta.

Kirjan päähenkilö, suomalaistaustainen lähiötyttö Miira, on todellinen kovis eli tuffis, joka on päättänyt selvitä, vaikka maailma miten murjoisi.

Ruotsiksi luettuna Tämä ei ole lasten maa on vahva kokemus, mutta jotenkin ennalta-arvattava. Vaikka Hetekivi Olsson kirjoittaa todella hyvin.

Mutta lukekaapa suomennos! Tämä tarina on jotenkin suurempi suomen kielellä. Siispä romaanille kolme tähteä ja neljäs suomentaja Outi Mennan upealle työlle.

Jaana Semeri

Tähdet: ****

Defiance

Nettipelejä aiemminkin tehtaillut Trion Worlds on lähtenyt mukaan rohkeaan projektiin. Se on viime vuodet työstänyt Defiance-nimistä verkkoräiskintää, jonka maailma ja tarina pohjautuvat huhtikuun puolivälissä alkaneeseen, samannimiseen televisiosarjaan.

Avaruusolioiden ja ihmisten välisen konfliktin jälkeiselle maapallolle sijoittuvan Defiancen tunnelma eroaa televisiosarjasta huomattavasti. Pelin käsikirjoitus on heikompi ja se sivuaa tv-sarjan tapahtumia ja hahmoja vain satunnaisesti. Pääpaino on ryppyotsaisessa mutanttiarmeijoiden lahtaamisessa ja uusien aseiden metsästämisessä.

Defiance ontuu myös moninpelinä. Satunnaisia yhteistyötehtäviä lukuun ottamatta muita pelaajia ei juuri kaipaa, ja kommunikointi kanssapelaajien kanssa on olematonta. Defiancessa on potentiaalia, mutta tällaisenaan se on moninpelinä liian epäsosiaalinen ja sisällöltään liian epätasapainoinen.

Tero Lehtiniemi

Tähdet: **

UIT: Ilometritehdas

Nimi Ilometritehdas saattaisi näinä yt-neuvottelujen aikoina herättää yhteiskunnallisesti kriittisiä mielleyhtymiä, mutta ei huolta: Uuden Iloisen Teatterin kevätrevyy on taattua tuotteistettua iloa. Sketsit ovat harmitonta uutisettoman päivän lööppiainesta, kuten tosi-tv:tä ja mäkihypyn antisankareita. Monesti sketsit myös juuttuvat lypsämään samaa ideaa ponnettoman pitkään.

Parhaiten revyyssä toimii musiikki. Toisen puoliajan aloittava Finnhits-kimara on sekä sovituksena että esityksenä huikea taidonnäyte ja riemastuttaa jo pelkästään kutkuttavilla rytminvaihdoksillaan. Vieraileva tähti Vicky Rosti, vakibändi Jean S. ja muu esiintyjäjoukko pelaavat hyvin yhteen. Asenne on rento ja askelluskin keskimäärin. Pisteitä myös "kaikki tanssii" -periaatteesta, joka istuu hyvin kokonaisuuteen.

Sisällöllisiä ansioita Ilometritehtaalla ei siis ole, mutta meiningistä ja osaamisesta kiitokset.

Outi Lahtinen

Tähdet: **

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme