Mainos
Mainos

25.1.Presidentinvaalit - Kaksintaistelu

Presidenttiehdokkaat Tarja Halonen ja Sauli Niinistö olivat vastakkain vaaliviikon kuumimmassa väittelyssä.

Lähetyksessä mukana ehdokkaiden kannattajia, asiantuntijoita ja yllätyskysyjiä. Toimittajina Merja Ylä-Anttila ja Timo Haapala.

Värikäs, sähköinen ja väliin kiivaaksikin yltynyt keskustelu aloitettiin Suomen roolista Euroopan unionissa. Millaiseen Eurooppaan presidenttiehdokkaat haluavat Suomen viedä? Entä millaisena he EU:n näkevät vuonna 2012? Onko Suomen asema unionissa heikentynyt?

EU on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa, olisiko Suomen siis muutettava painotuksiaan tai korjattava niitä? Mitä uudet painotukset olisivat?

Asiantuntijan kysymyksiä esitti professori Esko Antola.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat tasavallan presidentin varsinaisia leipälajeja, joten keskustelua niistä käytiin pitkään.

EU:n turvatakuut puhuttivat, ja ehdokkaiden kannat Suomen Nato-jäsenyyteenkin selkiytyivät lopulta.

Entä onko maamme ulkopolitiikkaa hoidettu viime vuosina hyvin? Millaiset ovat Suomen suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin ja miten niissä tulisi edetä?

Keskustelussa sivuttiin myös hieman historiaa: suomettumista ja Stasi-listoja.

ja

Keskustalaiset ja erityisesti maaseudun äänestäjät ratkaissevat sen kummasta – Tarja Halosesta vai Sauli Niinistöstä – tulee Suomen seuraava presidentti.

Molemmat ehdokkaat ovat kokeneet salamarakastumisen maaseutuun, mutta onko rakkaus pysyvää?

Asiantuntijan kysymyksiä keskusteluun esitti MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä.

Millainen hyvinvointiyhteiskunta, ja miten ja millä hinnalla? Kenen pitäisi luopua ja mistä, kuka saisi lisää ja kenen asema on turvattu?

Miten globalisaatio ja hyvinvointiyhteiskunta, ja toisaalta globalisaatio ja suomalaisten työllisyys suhtautuvat toisiinsa?

Talouspoliittinen keskustelu kääntyi kinaksi ammattiyhdistysliikkeestä ja työmarkkinaratkaisuista, kun asiantuntijat johtaja Matti Viialainen SAK:sta ja johtaja Arto Ojala EK:sta astuivat esittämään kysymyksiään.

Presidenttiehdokkaiden arvoja punnittiin muun muassa keskustelussa siitä, kuinka paljon ihmisen on otettava vastuuta itsestään ja lapsistaan, ja kuinka paljon vastuuta on yhteiskunnalla.

Entäpä, minkä sortin sosialisti on Tarja Halonen? Minkä sortin markkinatalousmies puolestaan Sauli Niinistö?

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme