Mainos
Mainos

25.11. Santtu Rouvali kapellimestariksi kypsymässä

Suomalaiset kapellimestarit ovat kysyttyjä ja arvostettuja ympäri maailmaa. Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo kuuluvat maailman kärkeen ja he ovat rakentaneet kuvaa suomalaisen musiikkikoulutuksen korkeasta tasosta.

Mutta uudet sukupolvet ja lahjakkuudet ovat jo kypsymässä orkesterinjohtajiksi.

24-vuotias kapellimestariopiskelija Santtu Rouvali kuuluu vahvoihin uusiin lupauksiin. Rouvali opiskelee kolmatta vuotta Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksessa, jota johtaa professori Leif Segerstam.

Santtu Rouvali nousi julkisuuteen, kun hän syyskuussa pääsi yllättäen sairaustapauksen vuoksi johtamaan Radion sinfoniaorkesteria. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Rouvali johti täysimittaista ammattilaisorkesteria. Kritiikit olivat suopeita ja nimi pantiin merkille.

-RSO:n tasoisen orkesterin johtaminen oli upea kokemus. Huippuammattilaisten kanssa on hienoa työskennellä ja opin hommasta tosi paljon, sanoo tyytyväinen Rouvali.

Käsinpoimittu lahjakkuus

Muusikkoperheestä lähtöisin oleva nuorukainen aloitti musiikin opiskelun lyömäsoittimilla jo ennen kouluikää. Myöhemmin hän pääsi opiskelemaan alaa Sibelius-Akatemiaan.

Siellä kasvoi kiinnostus koko orkesterin soittamiseen ja Rouvali pääsi ensin Jorma Panulan vetämälle nuorisoluokalle kapellimestarioppiin, sitten varsinaiselle ammattipuolelle.

-Paljon tässä on vielä opittavaa. Iän myötä tulee varmuutta ja musiikillista näkemystä, jota tässä hommassa tarvitaan. Radion orkesterin intendentti Tuula Sarotie sanoi mulle, että mä olen vielä kuin keltuainen kananmunassa. Niin se on, että tässä ammatissa ei ole koskaan valmis, pohtii Rouvali.

Maltti valttia

Vaasassa Rouvali osallistui marraskuun puolivälissä Jorma Panula -kapellimestarikilpailuihin. Tie jatkui välieriin, mutta ei finaaliin saakka.

-Tottakai se ketuttaa, mutta sellaisia kilpailut ovat. Kokemuksena se oli kuitenkin hyvä. Ei noita kannata jäädä murehtimaan, vaan pieni nollaus illalla ja sitten mietitään mihin seuraavaksi, Rouvali toteaa.

Nuoreksi kapellimestariopiskelijaksi Rouvali on saanut paljon huomiota mediassa. Miten onnistuu pään pitäminen kylmänä ja keskittyminen opintoihin?

-Mä en voi sietää sitä, että jollain nousis hattuun. Pitää pysyä ihan samanlaisena, ottaa rauhassa ja malttaa, eikä lähteä sössimään tonne maailmalle. Sitten voi pitkän kaavan kautta rakentaa uraa, Rouvali sanoo painokkaasti.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme