Mainos
Mainos

25.3. Saimaannorppa ja kuvaaja silmätysten

Saimaannorpan piti olla turvassa, mutta leudot talvet ja jokavuotiset kalanpyydyskuolemat ovat pysäyttäneet kannan hitaan kasvun.

Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN korottikin juuri saimaannorpan uhanalaisuusluokan ääritasolle, sillä siihen kohdistuu suuri ja välitön vaara hävitä luonnosta.

-Poikasia on syntynyt nyt 40-50 ja jäällä ovat imetykset käynnissä. Jotkut kuutit ovat jäällä ja toiset jossain pesäntekeleessä. Lunta on kyllä aika vähän ja se ei ole kinostunut, kertoo luontokuvaaja Juha Taskinen.

-Näitä tämmösiä vuosia on ollut nyt peräkkäin, ja poikaset ovat sitten joutuneet kärvistelemään jäällä kylmissään. Siksi ne ovat jääneet pienempikokoisiksikin, jatkaa Taskinen.

Suurin kuuttien surma ovat kuitenkin kalaverkot. Saimaannorpan pelastaminen olisi Taskisen mielestä lopulta helppoa.

-Se on meidän Saimaan virkistäytyjien, mökkiläisten ja vapaa-ajankalastajien asia. Myö kun vaan jätetään verkot naulaan ja otetaan katiskat tilalle ja käydään ongella ja pilkillä, niin saimaannorppa on pelastettu, Taskinen uskoo.

Nyt suomalaiset tuntuvat heränneen. Enemmistö kannattaa saimannorpan suojelutoimia. Kansanedustajat laativat vetoomuksia ja Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää 4. huhtikuuta ensimmäisen mielenosoituksen saimaannorpan puolesta. Samaa asiaa Juha Taskinen on ajanut jo 30 vuotta.

Ensi kuussa Taskinen julkaisee norppien elämästä teoksen Paluu Saimaalle. Se on jatko-osa Vuoden luontokirjaksi valitulle Unelma Saimaasta -valokuvateokselle vuodelta 1991.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme