Mainos
Mainos

25.4. Hitas-osakkaat hintaloukussa

Yhteiskunnan tukemasta sosiaalisesta asuntotuotannosta tunnetuin on arava. Helsinkiläiset vasemmistopoliitikot kehittivät oman muunnelmansa aravasta 70-luvun lopussa. Tämä hitasiksi ristitty hinnan ja laadun sääntelyjärjestelmä lupasi tuoda omistusasumisen pieni- ja keskituloisten ulottuville pääkaupungin parhailla paikoilla.

Kaunis ajatus yhteiskunnan tukemasta omistusasumisesta on kokenut monia kolhuja. Nyt Helsingin ydinkeskustan hitasomistajat syyttävät kaupunkia osakeloukun virittämisestä ja hitasomistajien eriarvoisesta kohtelusta.

Järjestelmään tyytymättömien mielestä hitasasuntojen jälleenmyyntihintojen sääntely on perusteetonta. Arvostelijoiden mukaan sääntelyn takana on poliittisesti synnytettyä harhautusta, tietojen pimittämistä ja suoranaista valehtelua.

Siinä missä aravasääntelystä vapautuu kun yhteiskunnan tuki on maksettu pois, hitasissa myyntihintojen rajoittamisesta uhkaa tulla ikuinen riippakivi tuhansille hitasomistajille.

Kaupungin virkamiesjohdon mukaan halvalla omistusasunnon saaneen keskiluokan napina on aiheetonta. Muistutetaan, ettei hitas ole sijoitus, vaan oma tupa loppuelämäksi. Omilleen pääseminen saati myyntivoitto eivät ole hitasideologian mukaista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme