Mainos
Mainos

25.4. Kalojen käytös kummastutti

Talvivaaran kaivoksen päästöt yllättivät yläsavolaiset ranta-asukkaat ja kalastajat täydellisesti. Kukaan ei osannut edes kuvitella, että vesistöjen kuormitus kasvaisi haitallisiin mittasuhteisiin myös toisen maakunnan puolella Pohjois-Savossa.

Kalastajat herätti kalojen kummallinen käytös. Kalat kun hakeutuivat kesällä syvänteistä mataliin vesiin, vaikka vesien lämmetessä ne ovat normaalisti uineet syvemmälle.

Ranta-asukkaat puolestaan kiinnittivät huomiota kummalliseen vaahtoon ja rikin hajuun. Erämaisista olosuhteista mökin tai tontin hankkineet säikähtivät luontoarvojen puolesta.

Pian selvisi myös viranomaisille, että kaivosyhtiönkin yllättäneet päästöt olivat kulkeutuneet kaus Savon puolelle. Ympäristöviranomaisten mukaan haitalliset arvot ovat kääntyneet alkuvuonna laskuun, mutta ranta-asukkaat ovat menettäneet luottamuksensa sekä viranomaisiin että kaivosyhtiöön.

45 minuutin studiossa Talvivaaran ja koko kaivosteollisuuden ympäristövaikutuksista keskustelevat toimittaja Juha Kauppinen Suomen Luonto -lehdestä ja Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme