Mainos
Mainos

25.9. Homoliitot eduskuntaan - onko kannat jo lyöty lukkoon?

Lakialoite tasa-arvoisesta avioliitosta on tulossa lähikuukausina eduskuntaan. Kansalaisaloite keräsi yli 160 000 allekirjoitusta, jotka ovat tällä hetkellä tarkastettavina.

Tuore Tahdon 2013-kampanjan teettämä tutkimus kertoi, että jo lähes 60 prosenttia suomalaisista kannattaa homojen avioliitto-oikeutta. Tulos on samankaltainen Aamulehden alkuvuonna teettämän tutkimuksen kanssa. Vuosien varrella monen suomalaisen mielipide on siis muuttunut myönteisempään suuntaan, mutta miten on eduskunnassa?

- Ainakin keskustelutapa on muuttunut. Aikaisemmin lähdettiin ehdottomista kannoista ilman sen suurempaa analyysiä tai pohdintaa tai niiden perusteiden läpikäymistä. Harva kuunteli toista edustajaa, kun oli oman kantansa lukkoon lyönyt, arvioi avioliitto-oikeutta kannattava kokoomuksen Sampsa Kataja.

Joukossa on myös niitä, jotka ovat vastauksensa jo lukinneet.

- Henkilökohtaiset asenteeni eivät ole muuttuneet mihinkään. Olen vanhan kansan ihmisiä, joilla on periaatteet. Periaatteenani on, että avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle. Ne seurustelujutut ja muut höpinänsä pitäkööt sitten jossain muualla, linjaa perussuomalaisten Pentti Oinonen.

Lobbaajilla on eduskunnassa työmaata. Yksi kannastaan epävarma on keskustan Aila Paloniemi. Hän korostaa olevansa tasa-arvon kannattaja, mutta pohtivansa asiaa lapsen edun näkökulmasta.

- Mietin adoptioasiaa ja mahdollista kohdunvuokrausasiaa. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että lapsella pitäisi olla molemmat vanhemmat. Tämä asia ei ole niin yksinkertainen, mitä välillä annetaan ymmärtää.

Aiheesta keskustelemaan saapuu 45 minuuttia -ohjelmaan studiovieraaksi presidentti Tarja Halonen kello 20.05.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme