Mainos
Mainos

26.11. Maakaupan kytkös Kremliin huolestuttaa

Pietarilaisen liikemiehen laaja maanhankintaoperaatio on vastatuulessa Saarijärvellä Keski-Suomessa. Kaupungin johto on yhä kiinnostunut maan myymisestä, mutta monia kaupunkilaisia suunnitelmat huolestuttavat.

Virkamiesjohtoa syytetään kritiikittömästä suhtautumisesta sijoittajan sadan miljoonan euron suuruisiin investointisuunnitelmiin. Paikkakunnalla uskotaan, että sijoittaja haluaa haltuunsa maan ja on sen toivossa höynäyttänyt johdon uskomaan jättimäisiä suunnitelmia kolmensadan asunnon luksuslomakylästä, golfkentästä ja kylpylähotellista.

Projektipäällikkö Tino Haapoja ja myyntijohtaja Kimmo Ojanen Saarijärven maisemissa

45 minuuttia paljasti viime viikolla, että Saarijärvellä edusmiestensä välityksellä maakauppoja tekevällä pietarilaisella liikemiehellä Denis Fokinilla on yritysketjun kautta yhteys Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin neuvonantajaan Leonid Reimaniin.

Reimaniin kansainvälisissä tiedotusvälineissä yleisesti kytkettyä bermudalaista IPOC-rahastoa on epäilty rahanpesusta eri puolilla maailmaa.

Denis Fokin on jo aiemmin hankkinut maata Vammalan Ellivuoresta Pirkanmaalta. Lisäksi hän omistaa Etelä-Suomessa pienempiä tontteja ja osakehuoneistoja.

Kolmivaiheinen operaatio

Fokinin edusmiesten mukaan Saarijärvellä on määrä edetä kolmen portaan mallilla. Ensimmäisessä vaiheessa Fokinin omistukseen siirtyi Ahvenlammelta 15 hehtaarin maa-alue sekä Vesaisten keskusliiton 80-luvulla rakennuttama leiri- ja virkistyskeskus. Ensimmäinen vaihe on jo toteutunut.

Toisessa vaiheessa Fokinin on määrä hankkia lähes sata hehtaaria maata yksityisiltä maanomistajilta kansainvälisen golfkentän rakennusmaaksi. Vaiheen selvitystyö on parhaillaan käynnissä ja maanomistajia on lähestytty alustavilla tarjouspyynnöillä.

Kolmannessa vaiheessa sijoittaja aikoo hankkia Saarijärven kaupungilta lähes kuudenkymmenen hehtaarin maa-alueen puustoineen.

Yhteensä kolmevaiheisen ostosuunnitelmassa pietarilaisen Fokinin haltuun siirtyisi lähes kaksisataa hehtaaria. Sijoittajan suomalaiset edusmiehet esittelivät kokonaishanketta Saarijärven kaupunginvaltuustolle keväällä.

Maakaupat puhuttavat Keski-Suomen lisäksi myös eduskunnassa. Aiheesta lisää illan 45 minuuttia -ohjelmassa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme