Mainos
Mainos

26.4. Öljy-yhtiöt vedättävät kuntia

Öljyn huiman korkea hinta tuntuu kaikkien veroja maksavien kukkarossa, sillä kunnat käyttävät lämmitysöljyyn jopa sata miljoonaa euroa vuodessa.

Kunnat ovat tässä bisneksessä öljy-yhtiöiden armoilla. Tarjouskilpailussa halvoilla hinnoilla menestynyt öljy-yhtiö saattaakin pian osoittautua kalliiksi, hinnat kun muuttuvat viikoittain. Kunnissa ostajat eivät osaa vaatia muutoksille selkeitä pelisääntöjä. Kaikki kaupungit eivät edes seuraa öljylaskujaan.

45 minuuttia lähti selvittämään, miten kunnan maksama öljyn hinta voi kohota nopeammin kuin öljyn maailmanmarkkinahinta.

Tshernobylin alueen kuolleet kaupungit

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on kulunut kaksikymmentä vuotta. Aikoinaan alueelta evakuoitiin satatuhatta ihmistä. Moni lähti muutaman päivän matkalle pelkkä hammasharja mukanaan, muttei palannut koskaan.

Toimittajamme kävi seudulla ja näki kuolleita kaupunkeja, joiden raunioituneista taloista on viety lattialaudat. Puut kasvavat talojen sisällä ja puskevat kaupungin keskusaukiolla läpi katukivien ja asvaltin.

Perusteellisen puhdistustyön jälkeen moniin näistä paikoista voisi jo muuttaa takaisin, mutta haluaako kukaan enää palata asumaan aavekaupunkeihin, ydinlaskeuman ulkomuseoon?

Miten kahdentoista lapsen äiti pyörittää arkea?

Arjen sujuva hoitaminen tuntuu kaksilapsisissakin perheissä usein rankalta. Kuinka haastavaa se onkaan todella suurissa perheissä?

Miten äiti selviää kahdeksan lapsen kanssa aamutoimista ja heidän lähettämisestään kouluun, ilman että kaikki ovat hermoraunioita jo pian heräämisen jälkeen?

Suomessa on noin 2500 perhettä, joissa on vähintään kymmenen lasta. Me tapasimme pudasjärveläisen, 12-lapsisen Luokkasen perheen.

Kohuvalmentajan kujanjuoksu

Viime viikolla Itävallan hiihtoliitto puhdisti entisen päävalmentajan Walter Mayerin nimen Torinon olympialaisiin liittyneistä dopingepäilyistä.

Toisin oli kaksi kuukautta sitten. Toimitsijakiellossa ollutta Mayeria syytettiin luvattomasta vierailusta Itävallan joukkueen leirissä ja dopingaineiden tuomisesta kisakylään. Omien sanojensa mukaan Mayer liikkui kisoissa tavallisena turistina.

Kun Italian poliisi teki ratsian itävaltalaisurheilijoiden hotelleihin, Mayer pakeni paniikissa ja törmäsi poliisiautoon.

Nyt hän kertoo ensi kertaa Torinon tapahtumista ja niiden jälkeisestä kuntotumisestaan.

Timo K. Mukan muisto elää

Copyright WSOY/Aulis Nyqvist

Muusikko Ville Valon käsivartta koristavat Timo K. Mukan tatuoidut kasvot.

Kuka oikeastaan oli Mukka? Miksi hän kuoli alle 30-vuotiaana, ja mikä on hänen asemansa Suomen kirjallisuudessa nykyisin?

Timo K. Mukan kirjat ovat edelleen monen nuorenkin suosikkeja. Kirjastoista lainataan jatkuvasti hänen teoksiaan. Vuonna 1964 ilmestyneen esikoisteoksen Maa on syntinen laulu ohella suosittuja ovat muun muassa romaanit Tabu ja Kyyhky ja unikko sekä novellikokoelma Lumen pelko.

Mukan kotiseudulla Lapissa miehestä on yhä ristiriitaisia käsityksiä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme