Mainos
Mainos

27.1. Tamiflun teho kyseenalainen

Arvostettu kansainvälinen lääketieteen julkaisu British Medical Journal kyseenalaistaa influenssalääke Tamiflun tehon. BMJ:n mukaan näyttö lääkkeen tehosta influenssan vakavien jälkitautien kuten keuhkokuumeen torjumisessa on vähäinen, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma tänä iltana.

Lehti toteaa pääkirjoituksessaan, että pandemiaan vuonna 2005 ja 2009 varautuneet valtiot eri puolilla maailmaa ovat satsanneet miljoonia dollareita influenssalääkkeeseen, jonka teho on todennäköisesti minimaalinen influenssan vakavan muodon hoidossa.

Lääkeyhtiön omat tutkimukset takasivat tehon

British Medical Journalin julkaisema artikkelisarja perustuu tutkimukseen, jossa kansainvälisiä hoitosuosituksia tuottava Cochrane-keskus ja englantilainen televisioyhtiö selvittivät pitävätkö Tamifluta valmistavan sveitsiläisen Rochen väitteet lääkkeen tehosta todella paikkaansa.

Lintuinfluenssapandemiaan vuonna 2005 varautuneilla valtioilla oli käytössään Cochrane-keskuksen tuottama katsaus, johon oli koottu kaikki siihen mennessä saatavilla ollut tutkimustieto kyseisestä lääkevalmisteesta. Paristakymmenestä erillistutkimuksesta kootussa katsauksessa oli mukana myös kahdeksan Tamiflun valmistajan Rochen itsensä rahoittamaa ja toteuttamaa tehotutkimusta.

Viime vuonna kyseistä katsausta päivittämään ryhtyneet tutkijat pyysivät tv-yhtiön välityksellä tarkastettavakseen tutkimusaineiston, jota Roche oli käyttänyt tutkimuksissaan ja jonka perusteella lääkeyhtiö oli päätynyt todistamaan valmisteen tehoa vakavien jälkitautien hoidossa.

Roche kieltäytyi luovuttamasta aineistoa. Koska tehoa todistelevien tutkimusten tulokset varmentavaa aineistoa ei saatu, pudotettiin kaikki kahdeksan Rochen tutkimusta pois kahdenkymmenen tutkimuksen muodostamasta katsauksesta. Tämän jälkeen havaittiin, että näyttö vakavien tautimuotojen estämisestä jäi huomattavan ohueksi.

Suomi satsannut Tamifluhun

Suomella on varmuusvarastoissaan kaikkiaan 1,6 miljoonaa annosta Tamifluta. Lisäksi pandemiaan on varauduttu hankkimalla 900 000 annosta toista markkinoilla olevaa influenssalääkettä eli GlaxoSmithKlinen valmistamaa Relenzaa. Varmuusvaraston yhteisarvo on noin 37 miljoonaa euroa.

TUHOISIA INFLUENSSAEPIDEMIOITA

Hongkongilainen 1968-69

Espanjantauti 1918-19

Suurin osa Tamiflusta hankittiin jo vuonna 2005 lintuinfluenssapandemiaan varautumisen yhteydessä. Relenzan osuutta varmuusvarastossa kasvatettiin merkittävästi vasta viime keväänä kun varauduttiin maailman terveysjärjestön WHOn pandemiaksi julistamaan sikainfluenssaan. Viranomaisten mukaan Tamiflun sijaan hankittiin Relenzaa, koska eri puolilta maailmaa on raportoitu Tamiflun sisältämälle oseltamiviirille vastustuskykyisten viruskantojen kehittymisestä.

British Medical Journalin mukaan myöskään Relenzan osalta ei ole olemassa riittävää näyttöä siitä, että lääke todella vähentäisi terveiden aikuisten riskiä sairastua influenssan vakaviin jälkitauteihin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme