Mainos
Mainos

27.10. Syöpälasten äidit pulassa

Koko perheelle on suuri asia, kun syöpään sairastuneen lapsen hoidot alkavat tehota ja lapsi yrittää mennä tai palata tavalliseen kouluun.

Kouluunpaluu ei kuitenkaan onnistu noin vain, sillä rajun sairauden kanssa pitkään taistelleet lapset eivät pysty tai jaksa olla aluksi koulussa joka päivä.

Lasten syöpähoidot ovat usein kesken ja lisäksi tarvitaan paljon erilaisia tutkimuksia ja lääkärikäyntejä.

Esimerkiksi leukemiaan sairastuneilla lapsilla on pitkään infektioriski. He eivät saa aluksi olla koulussa, jos joku luokkakavereista tai heidän perheenjäsenistään on sairaana.

Perheiden talous tiukalla

Lapsen kouluunpaluuyritys voi kuitenkin ajaa kovia kokeneen perheen taloudellisesti tiukkaan tilanteeseen. Samana päivänä, kun lapsi menee kouluun, loppuu erityishoitorahan maksu.

- Jouduin irtisanoutumaan työstäni, sillä lapseni on vielä niin paljon poissa koulusta. Työskentelin pienessä silmäkirurgian yksikössä ja minun olisi ollut mahdotonta olla sieltä paljon poissa ja lähteä hakemaan lastani esimerkiksi kesken leikkauksen, kuvailee hankalaa tilannettaan yksi syövästä toipuvan lapsen äiti.

Erityishoitorahan loputtua osa kouluunpaluuta yrittävien lasten äideistä koettaa saada sairauslomaa tai ottaa pankista lainaa selvitäkseen välttämättömistä menoista.

Kaiken lisäksi syöpään sairastuneiden lasten vanhemmat eivät aina edes saa töitä, vaikka yrittäisivätkin töihinpaluuta. He eivät ole enää haluttuja työntekijöitä lapsen vakavan sairauden takia.

Katso Ripsa Koskinen-Papusen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme