Mainos
Mainos

27.10. Veripalveluskandaali syvenee - hallitus jatkaa

SPR:n Veripalvelun hallituksen jäsenet jatkavat tehtävässään johtajaan kohdistuvasta poliisitutkinnasta huolimatta. Poliisi epäilee johtaja Jukka Rautosta luottamusaseman väärinkäytöstä. Rikosepäily liittyy Veripalvelun konsulttihankintoihin. Veripalvelu osti Booz-yrityksestä palveluja yli 3,3 miljoonalla eurolla ilman kilpailuttamista.

Poikkeukselliseksi poliisitutkinnan tekee se, että SPR itse ei ole esittänyt rangaistus- tai korvausvaatimusta. SPR ilmoittaa harkitsevansa asiaa sen jälkeen, kun sen oman tarkastusvaliokunnan työ on valmistunut.

Tutkinta on erittäin kiusallinen sekä Veripalvelun hallitukselle että SPR:n pääsihteerille KristiinaKumpulalle, joilla on jo pitkään ollut tietoa sisäisen tarkastajan moitteista.

Sisäinen tarkastaja otti konsulttihankinnat esille jo kaksi ja puoli vuotta sitten vuoden 2007 tarkastuksessaan. Tarkastaja on huomauttanut toistuvasti kilpailuttamisen puutteesta, puuttuvista sopimuksista ja epäselvistä laskuista.

Vasta julkisuus käynnisti selvityksen

SPR kuitenkin käynnisti laajan selvityksen vasta sen jälkeen, kun 45 minuuttia syyskuussa paljasti konsulttisotkut.

Veripalvelun hallituksen puheenjohtajan Harri Kainulaisen mukaan hallitus ei ole harkinnut eroamista.

- Kun perusteellinen selvitys Veripalvelun johtajan toimista valmistuu tarkastusvaliokunnan toimesta marraskuun puoliväliin mennessä, päättää SPR:n hallitus miten asiassa edetään ja mitä jatkotoimia tarvitaan, Kainulainen toteaa.

Pääsihteeri Kumpula kieltäytyi haastattelusta vedoten aikataulukiireisiin ja keskeneräiseen poliisitutkintaan.

Jukka Rautonen itse kiistää väärinkäytösepäilyt jyrkästi avustajansa suulla.

- Kukaan ei edes väitä, että Rautonen olisi saanut asiassa mitään henkilökohtaista hyötyä. Hänen ainoa motiivinsa on ollut Veripalvelun toiminnan kehittäminen, jossa hän on myös erinomaisesti onnistunut, kommentoi asianajaja Petteri Sotamaa.

Katso Salla Vuorikosken juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme