Mainos
Mainos

27.2. Bisnestä Turkmenistanin tyrannien kanssa

-Ihmisoikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja bisnes on bisnestä. Kalsea tosiasia, jonka tsekkiläinen yritysjohtaja toteaa suomalaiselle dokumentaristille Arto Haloselle.

Halonen on tehnyt elokuvan omaan yksinäisyyteensä jättäytyneestä Turkmenistanista ja jäljittänyt sen diktatuuria mielisteleviä yrityksiä.

Öljy- ja kaasutulot ovat tehneet Turkmenistanista Keski-Aasian "disneylandin", jossa on meneillään valtava rakennusbuumi.

Tunnetut kansainväliset suuryritykset käännättävät eri kielille edesmenneen tyrannin Saparmurat Nijazovin kirjottamaa Ruhnamaa - Sielun kirjaa - bisnesmahdollisuuksien toivossa. Samalla ne edesauttavat aivopesua ja pönkittävät diktatuuria.

Eräs suomalainenkin yrittäjä aikoi painattaa Ruhnamasta suomenkielisen version, mutta muutti mielensä saatuaan enemmän tietoa Turkmenistanin tilanteesta.

Ruotsissa asuvan turkmeenin Holmurad Sojunovin mielestä Arto Halosen dokumentti on nerokas. Sojunov on ollut 13 vuotta maanpaossa sen jälkeen kun diktaattori yritti hänet murhauttaa.

-Ruhnama-kirjan kautta voi kertoa koko Turkmenistanin tragedian, Sojunov kiteyttää.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme