Mainos
Mainos

27.2. Talvi, jota ei tullut

Suomen etelärannikko on ollut tänä talvena lähes lumeton.

Ilkka Koivisto on kummeksunut kotipihansa luonnonilmiöitä Vantaalla. Tiaiset pyörivät jo pesimävalmisteluissa pöntöillä, ja raparperit pukkaavat maasta. Yleensä hän on havainnut nämä vaiheet vasta huhtikuun tietämissä.

Koivisto on tunnettu luonnontuntija. Hän työskenteli pitkään Korkeasaaren johtajana ja on toiminut vuosikymmeniä kommentaattorina median luonto-ohjelmissa.

Ilkka Koivisto ei muista yhtään näin leutoa talvea. Alkuvuonna 1961 oli niin lämmintä, että muuttolinnut saapuivat jo helmikuussa, ja 1970-luvulla hän on eräänä jouluna kerännyt suppilovahveroita.

Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat että Helsingissä, Jyväskylässä ja Sodankylässä 1900-luvun alusta lähtien leudoin talvi oli joulu-helmikuussa 1924-25. Helsingissä talven keskilämpötila nousi silloin yhden asteen plussan puolelle.

Jotkut eläimet, kuten hirvet hyötyvät lumettomuudesta, mutta esimerkiksi hyttyset ja kimalaiset voivat olla vähissä ensi kesänä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme