Mainos
Mainos

27.2. Tupakkavieroituslääkkeen vaarat

Tupakointi tappaa. Sen tietävät kaikki, mutta voiko myös tupakoinnin lopettaminen tappaa? Yhdysvalloissa on kohuttu uudesta, aivoihin vaikuttavasta lääkkeestä, joka on tarkoitettu tupakoinnin lopettamiseen. Lääkettä käyttää viisi miljoonaa ihmistä. Sen pelätään aiheuttavan itsemurha-ajatuksia ja jopa itsemurhia.

Yhdysvaltain lääkkeitä valvova viranomainen, Food and Drug Administration FDA, on saanut satoja ilmoituksia ihmisiltä, jotka epäilevät hautoneensa itsemurhaa tai arvelevat läheisensä tehneen itsemurhan Champix-lääkkeen käytön takia.

Tieteellisiä todisteita siitä, että tupakkavieroituslääke lisäisi itsemurha-ajatuksia, ei kuitenkaan ole. Suomen Lääkelaitokselta kerrotaan, että Champixista on tullut jopa vähemmän haittavaikutusilmoituksia kuin uusista lääkkeistä yleensä.

Yhdysvalloissa FDA on lisännyt Champixin tuoteselosteeseen tiukkoja varoituksia: "Terveydenhuoltohenkilökunnan tulisi seurata kaikkia Champixia käyttäviä potilaita vakavien neuropsykiatristen oireiden varalta".

-Tällaiset varoitukset ovat tyypillisiä ja johtuvat yleisestä, lääketurvallisuusvalvonnassa noudatettavasta varovaisuusperiaatteesta. Varotoimia ei aina mitoiteta todennäköisimmän vaihtoehdon mukaan, sanoo osastopäällikkö Erkki Palva Lääkelaitoksen lääketurvaosastolta.

Lääkettä valmistava Pfizer katsoo, että Champixista johtuviksi väitetyt oireet voivat yhtä hyvin johtua tupakoinnin lopettamisesta sinänsä.

-Tupakasta vieroittumiseen sekä psyykkiseen ja sosiaaliseen riippuvuuteen ja nikotiiniriippuvuuteen liittyy niin monia tekijöitä, että yksinkertaisten syy-yhteyksien osoittaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta, asiantuntijalääkäri Mikko Nykänen Pfizerilta sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme