Mainos
Mainos

27.3. Suuryritysten verokikkailu

Lääkäripalveluja tuottava, pohjoismaiseen Ambea-konserniin kuuluva Mehiläinen sai osakseen kovaa julkista ryöpytystä toissa vuonna. Ilmeni, että Mehiläinen oli tahkonnut Suomessa kymmenien miljoonien liikevoiton, mutta maksanut siitä veroja erilaisten järjestelyjen jälkeen vain runsaat 300 000 euroa.

Esiin nousivat epäilyt voittojen valumisesta veroparatiisiin. Yhtiö kiisti tämän jyrkästi - ja kiistää yhä.

Verosuunnittelu kaikissa muodoissaan lisääntyy maailmanlaajuisesti koko ajan, ja sääntöjen mukaan tehtynä verojen välttely ei ole laitonta puuhaa. Imagoriski se kuitenkin saattaa olla yritykselle - kuten Mehiläisen tapaus osoittaa. Mehiläinen-konserni onkin yrittänyt tehdä kaikkensa kiillottaakseen verokohussa ryvettynyttä kilpeään.

Suuryritysten verotusta valvoo Suomessa Konserniverokeskus. Se on 15-vuotisen historiansa aikana tehnyt poliisille vain muutaman tutkintapyynnön epäillyistä verorikoksista.

Miljardien eurojen kysymys: Onko mahdollista, että suuryritysten verokikkailussa on aina kyse vain verosuunnittelusta, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset joutuvat tämän tästä veropetostutkinnan kohteiksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme