Mainos
Mainos

27.4. Romanielämää Kalasatamassa

Romaneja kohdellaan Euroopassa kuin roskaa, väittää Suomen Amnesty Internationalin toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Helsinki haluaisi häätää romanit Kalasataman sosiaalikeskuksesta. Sähköt on katkaistu ja roskia ei enää viedä. Romanien pakkohäätöjä tehdään ympäri Eurooppaa, eikä häädettäville useinkaan osoiteta korvaava asuinpaikkaa.

Sosiaalikeskuksessa vuokralaisena olevan Vapaa Katto ry:n nuoret ovat nousseet vastarintaan ja vaativat, että romaneja kohdellaan kuin ihmisiä.

45 minuuttia tapasi Helsingissä romaneja, jotka odottavat häätöä hetkenä minä hyvänsä. Nuorin romani oli kuukauden ikäinen Suomessa syntynyt poikavauva.

Työryhmä sanoo ei leireille

Romanikerjäläisten ongelma pitäisi ratkaista EU:n tuella jäsenvaltioissa, linjaa Helsingin kaupungin asettama työryhmä. Se jätti tänään keskiviikkona esityksensä kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle.

Työryhmän mielestä Helsingin kaupunkia ei voi pitää vastuussa yksittäisen kansanryhmän majoittamisesta ja muusta auttamisesta.

Työryhmä kannattaa Helsingin Diakonissalaitoksen tiloihin perustettavaa yksikköä, jossa tarjotaan kaupungissa tilapäisesti oleskeleville kerjäläisille neuvontapalveluja ja humanitaarista apua.

Työryhmä kuitenkin vastustaa leirien perustamista, koska sen mukaan kokemukset muualla Euroopassa ovat osoittaneet, että leirit ovat syventäneet ongelmaa ja vaikeuttaneet sen ratkaisua. Samalla leirit ovat lisänneet romanien syrjäytymistä ja edesauttaneet slummien muodostumista.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kesäkuussa, kun se on saanut lautakuntien lausunnot.

Katso Raija Kantomaan juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme