Mainos
Mainos

28.1. Kuoleman navetat

45 minuuttia sai vihjeen parhaillaan käynnissä olevasta eläinrääkkäyksestä Etelä-Savossa. Lähdimme paikalle selvittämään tilannetta.

Viranomaislähteistä saadut kuvat kertovat karua tarinaa tuotantoeläinten kohtelusta Suomessa: kuolleita eläimiä lietteeseen uponneena ja nautoja syömässä mahaansa myöten lannassa.

Suomessa tutkitaan vuosittain runsaat 800 tapausta, joissa tuotantoeläimiä epäillään kohdellun huonosti. Joka kymmenes tapaus on vakava. Eviran mukaan jopa kokonaisia isoja karjoja joudutaan lopettamaan kerralla.

Rikokset saattavat pysyä salassa pitkään, jos tilalle ei päästetä ketään. Tarkastuksia tekevät eläinlääkärit saavat jopa tappouhkauksia.

Eläinsuojelurikokseen voi syyllistyä niin pieni kuin isokin tilallinen. Syitä voivat olla sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat, kuten ylivelkaantuminen, pelaaminen, alkoholismi, avioero tai mielenterveysongelmat.

Elintarviketurvallisuusviraston ylijohtaja Jorma Hirn sanoo, että tarkastuksia tiloilla pitäisi lisätä, eikä hän kaihda eläinten huonon kohtelun johdosta seuraavien rangaistusten koventamista.

-Nykyisin tiloilla tehtävät muutama tuhat tarkastusta vuosittain perustuvat epäilyyn, satunnaisotantaan tai siihen, että aiemmin on tilalla todettu jotain huolia, Hirn sanoo.

Eviran ylijohtajan mukaan kuluttajan ei lihatiskillä tarvitse kantaa huolta siitä, minkälaisista oloista tarjolla oleva liha on peräisin.

-Tuotantoeläimet menevät meillä suuriin teurastamoihin, joissa teurastamoeläinlääkärit tarkastavat lihaa. Myös pienemmissä teurastamoissa on tarkastaja. Todennäköisyys sille, että kauppaan joutuisi leimaamatonta lihaa on äärimmäisen pieni - ja se olisi myös rikos, Hirn toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme