Mainos
Mainos

28.10. Yrttien vaarat

Kiinalaisten hoitotapojen, rohdosvalmisteiden ja lisäravinteiden suosio kasvaa Suomessa nopeasti. Kiinalaiset lääkeoppaat mainitsevat noin seitsemäntuhatta lääketieteellisesti käytettyä kasvia.

Keski-Eurooppaan ne alkoivat rantautua laajemmin noin 15 vuotta sitten. Meillä Lääkelaitos neuvoo kuitenkin käyttämään varoen kiinalaisia yrttejä ja rohdosvalmisteita. Lääkelaitos ei ole myöntänyt myyntilupaa yhdellekään kiinalaiselle rohdosvalmisteelle.

Raskametalleja lisäravinteissa

Ehkä juuri siksi lisäravinteita valvova elintarviketurvallisuusvirasto on kokenut, että aasialaisten ravintolisien käyttö lääkeaineena lisääntyy, varsinkin nettikaupan välityksellä. Tullilaboratoriossa on havaittu jopa hälyttäviä määriä sekä synteettisiä lääkeaineita että raskasmetalleja kiinalaisissa lisäravinteissa.

Vakavimmat kiinalaisten rohdosten Euroopassa aiheuttamat haitat todettiin Belgiassa 1990-luvulla, kun laihdutusvalmiste aiheutti munuaisvaurion yli sadalle ihmiselle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme