Mainos
Mainos

28.11. Särmän arviot

Cabaret Katatonia

Nykysirkusryhmä Race Horse Companyn tunnusmerkkinä on läkähdyttävän monipuolinen akrobatia. Esityksen visuaaliset viitteet lataavat usein mielikuvia takapihoista ja parkkipaikoista. Meininki on loputtoman kekseliästä siinä, miten monella tavalla ihmiskeho voi kieppua suhteessa erilaisiin vempeleisiin. Kuten esimerkiksi oranssiin toyotaan.

Pikkujoulukauteen ajoitetussa Cabaret Katatoniassa ryhmä on yhdistänyt voimansa ranskalaisen Cirque Aïtalin kanssa. Tarjolla on vähän aikaisempaa enemmän glitteriä ja tontun punaista, mutta katu-uskottava roso on tallella. Jonglöörin lentävät lekat sekä keinulaudalta ilmaan sinkoavat ihmiset leikkivät katsojan kokemuksella painosta ja painottomuudesta.

Esitys vaalii mutkatonta asennetta, jossa tärkeintä on jatkuva liike, ei niinkään aplodit numeroiden välissä. Eroottiset vihjeet jäävät varovaisen viattomiksi, joten show kestää myös kokoperheen kokemuksena.

Outi Lahtinen

Tähdet: ****

Galerie Forsblom: Ilkka Suppanen

Design-vuoden aikana melkein kaikki inhimillinen toiminta on alkanut vaikuttaa designilta. Jo siitäkin syystä on virkistävää katsoa Ilkka Suppasen lasiteoksia Galerie Forsblomilla.

Suppanen uusintaa kahta perinteistä design-jujua. Toinen on vanha Pâte de verre- eli murskalasitekniikka ja toinen Tapio Wirkkalan nerokkaat jäätä muistuttavat lasiesineet - ne tehtiin poltetulla puumuotilla.

Tulta ja kovaa kuumuutta on tarvittu venetsialaismestarin opastuksella Suppasenkin teoksiin. Lasirouheen särmät on pehmennetty ja palaset sulatettu toisiinsa kiinni. Tuloksena on syntynyt kimmeltäviä suuria esineitä, joiden elävyys ja hienonhienot varjot tuottavat esteettistä nautintoa parhaimmillaan.

Markku Valkonen

Tähdet: ****

Jan-Erik Andersson: Elämää lehdellä

Sinä, joka olet minimalismin ystävä. Lue tämä kirja. Se yllättää sinut.

Turkulainen kuvataitelija Jan-Erik Andersson sai päähänsä asua talossa, joka on lehden muotoinen. Päähänpistosta tuli yhdentoista vuoden matka muotoihin, väreihin, teknisiin haasteisiin ja lupaviidakkoon. Matka ajatteluun, yhdessä tekemiseen, luomiseen.

Tästä matkasta kertoo kiehtovasti kuvitettu teos Elämää lehdellä. Mutta kirja on paljon muutakin kuin yhden talon historia.

Elämää lehdellä avaa kokonaisen maailman siihen juttuun, mitä on asua jossain. Se kertoo taloista osana luontoa ja yhteiskuntaa, taloista taiteena, taloista kokemuksena. Se esittelee ihmisen kodin filosofiana, terapiana, kertomuksena ja akustisena tilana.

Elämää lehdellä -teoksen kustantaja, Maahenki on kunnostautunut aiheensa näköisten, visualisten teosten julkaisijana. Jälleen on kädessä upea kirja. Pienenä miinuksena pysty muoto.

Talosta, jota tässä teoksessa rakennettiin, voi olla montaa mieltä. Mutta kirjan edessä voi vain antautua. Täydet viisi tähteä.

Jaana Semeri

Tähdet: *****

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme