Mainos
Mainos

28.12. Tsunamin jäljet

Vuosi sitten tapaninpäivänä Intian valtameressä lähellä Sumatran saarta tapahtui voimakas maanjäristys nostatti hyökyaallon, joka tappoi synkimpien arvioiden mukaan jopa 300 000 ihmistä yli kymmenessä maassa.

Millaiset jäljet Aasian tsunamikatastrofi jätti suomalaisiin? 45 minuutin erikoislähetyksessä tapaamme hyökyaallon kokeneita sekä siinä omaisiaan menettäneitä ihmisiä.

Keskusteluun osallistuu myös Suomen Mielenterveysseuran toiminnajohtaja Pirkko Lahti. Jälleenrakennusta Thaimaassa on käynyt seuraamassa toimittaja Kari Lumikero.

Pelastuminen hämmentää yhä

Tsunami yllätti kaikki - jopa heidät, jotka seurasivat aallon tuloa pitkän aikaa.

Se mikä ensin näytti lähes koko rannan levyiseltä surffausaallolta, muuttui pian harmaaksi, monta metriä korkeaksi seinäksi, jota oli lähdettävä pakoon.

Pelastuminen hämmentää yhä - kuinka paljon olikaan onnea mukana.

Tunnistetut vainajat kotimatkalle siunauksen kera

Tsunamissa menehtyi 178 suomalaista. Heistä 171 on tunnistettu ja lennätetty kotimaahan, ja työ Thaimaassa jatkuu edelleen.

Suomalaista tutkijoiden ryhmää on johtanut rikoskomisario Ismo Kopra. Hän kiittää terveydenhuoltojärjestelmäämme, jonka ansiosta saatiin nopeasti kerätyksi kaikki mahdollinen vertailutieto kadonneista: hammas- ja terveystiedot, erityistuntomerkit, sormenjälkiä ja lähimpien omaisten DNA-näytteitä. Niiden avulla vainajien tunnistaminen on ollut mahdollista.

Kun viimeisetkin tarkistukset on tehty, sinkkiarkut siirretään hiekkakentälle papin pitämää lyhyttä matkaansaattotilaisuutta varten. Kotimatka voi alkaa.

Paluu Thaimaahan on osa surutyötä

Pelastuttuaan katastrofista lääkintöneuvos Sakari Alhopuro vaimoineen jäi viikoksi onnettomuusalueelle auttamaan muita loukkaantuneita. Alhopuro ei unohda, miten hyvin paikallisväestö kohteli ulkomaalaisia uhreja.

Täyttäessään 60 vuotta hän pyysi osoittamaan mahdolliset lahjat Thaimaan tsunamiorvoille. Keräys toi yhteensä yli 20 000 euroa, ja Alhopuro palasi maahan avatakseen rahoille erillisen pankkitilin. Rahoilla hankitaan koulukirjoja.

Alhopurolle uusi Thaimaan-matka oli osa surutyötä - "halua kuitata asia valmiiksi".

Nukketeatteri lohduttaa thaimaalaisia lapsia

Unicefin hyvän tahdon lähettiläs, nukkenäyttelijä Juha Laukkanen on kiertänyt parin kuukauden ajan Thaimaata ja Sri Lankaa nukkiensa kanssa.

Nukketeatteri antaa lapsille yhden mahdollisuuden käsitellä koettua ahdistusta - samalla kun se tuottaa heille iloa.

Jos sähkökatkos keskeyttää esityksen, keksitään jotain muuta.

Katastrofin jälkeen normaali arki tuntuu entistäkin paremmalta

Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen kohosi tahtomattaan sankariksi, kun hänen sukellusryhmänsä auttoi hyökyaallon uhreja, ja kun yrityksen nettisivuilla julkaistiin ensimmäisenä nimilistoja Thaimaassa sairaalaan joutuneista ja kadonneista suomalaisista.

Nyt Miikkulainen jatkaa töitään entiseen tapaan, ja retkiveneet ovat taas täynnä turisteja.

Hän sanoo eläneensä normaalia arkea jo melko kauan, ja se tuntuu hyvältä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme