Mainos
Mainos

28.2. Itämeri rappiolla - tutkijat etsivät pelastuskeinoja

Itämeren tila on surkea. Se on yksi maailman saastuneimmista meristä. Itämeren tilaa on jo pitkään yritetty kohentaa, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Tutkijoiden mielestä päästöjä ei vielä ole vähennetty läheskään riittävästi. Puolassa ja Venäjällä on vielä paljon tehtävää. Jätevesien nykyistä tehokkaammalla puhdistamisella voitaisiin meren fosforikuormitusta vähentää selvästi.

Pietarin jätevesien tehokkaampi puhdistus vähentäisi sinileviä Suomenlahdella nopeasti, jo muutamassa vuodessa. Maatalouden ja jätevesien aiheuttaman kuormituksen vähentäminen Puolassa näkyisi Suomen lähivesien paranemisena parinkymmenen vuoden päästä.

Kaikesta ei kuitenkaan voi syyttää muita. Meillä Suomessakin on vielä paljon työtä: Saaristomeren ja omien rannikkovesiemme tilaa voimme parantaa itse. Maatalous on Suomen suurin Itämeren kuormittaja ja sen aiheuttamia fosfori- ja typpikuormia pitää edelleen vähentää. Myös hajakuormituksella ja yksittäisten ihmisten valinnoilla on vaikutusta Itämeren tilaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme