Mainos
Mainos

28.3. Kirurgit valmistautuvat kasvojensiirtoihin

Suomessa saatetaan aloittaa kasvojensiirrot lähivuosina. Siirtoja valmistelevaa työtä tekee erikoislääkäreistä koostuva niin kutsuttu monikudossiirtotyöryhmä.

Kasvojensiirroilla pystytään auttamaan vaikeasti vammautuneita tai potilaita, joiden kasvot on tuhonnut jokin synnynnäinen sairaus. Siirrot koskisivat vuosittain vain muutamaa potilasta. He eivät vammojensa vuoksi esim. pysty hengittämään tai syömään normaalisti.

Yhdysvalloissa on äskettäin tehty kaikkien aikojen laajin kasvojensiirtoleikkaus. Leikkauksessa virginialainen RichardNorris, 37, sai uuden leuan, hampaat ja kielen. Ampumavälikohtauksessa 15 vuotta sitten vammautunut Norris on tähän asti käyttänyt maskia.

Marylandin yliopistollisessa sairaalassa suoritettu operaatio kesti 36 tuntia, ja se näyttäisi olevan tähän mennessä esteettisesti onnistunein kasvojensiirto. Leikkauksen jälkeen Norris voi muun muassa hymyillä.

- Jos potilaalta puuttuu jokin kudos tai se on pahasti vaurioitunut, niin siirretään osia kasvoista tai saatetaan siirtää laajojakin osia: leuat, nenä, silmäluomet, suu, jopa korvat, kertoo plastiikkakirurgi Patrik Lassus Töölön sairaalasta.

Hän vetää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toimivaa työryhmää. HUS:n johto ei ole vielä tehnyt päätöstä leikkausten aloittamisesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme