Mainos
Mainos

28.4. Hyväntekeväisyysjärjestö sotki raha-asiansa

Laajaa yleishyödyllistä toimintaa harjoittava Oulun Seudun Setlementti kamppailee kiusallisten talousongelmien kanssa, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

OSS pyörittää muun muassa valtakunnallista nuorisokeskusta, rikosuhripäivystystä, opistoja ja erilaisia projekteja esimerkiksi maahanmuuttajille, nuorille ja eläkeläisille.

Viime vuonna se sai erilaisia yleisavustuksia yli neljä miljoonaa euroa.

Konkurssihakemus ja ulosottomerkintä

Maaliskuussa Tapiola haki OSS:ää ja sen omistamaa osakeyhtiötä konkurssiin maksamattomien eläkevakuutusmaksujen takia. Rästejä oli yli 270 000 euroa.

Hakemus peruttiin myöhemmin, kun OSS sopi jälleen uudesta maksuohjelmasta Tapiolan kanssa.

Järjestöllä on myös tuore merkintä ulosottorekisterissä. Verottaja karhusi ja sai noin 30 000 euron saatavansa joulukuussa vasta ulosoton kautta.

- Meillä on kyllä ollut maksuvalmiusongelmia, mutta jo nyt kevään aikana tilanne on parantunut, vakuuttaa toiminnanjohtaja Markku Tapper.

Hänen mukaansa vaikea taloustilanne sai alkunsa muutama vuosi sitten tehdystä huonosta investoinnista Hailuotoon.

- Marjaniemeen nuorisokeskuksen sivutoimipisteeseen tehtiin 1,3 miljoonan euron investointi, joka epäonnistui. Vanhan luotsiaseman korjaustyöt ylittivät suunnitellun budjetin 35 prosentilla, Tapper selittää.

"Salailua ja itsevaltaista johtamista"

Useat työntekijät kertovat 45 minuuttia -ohjelmalle jo pitkään jatkuneesta huonosta työilmapiiristä, salailusta ja itsevaltaisesta johtamisesta. Kritiikki kohdistuu nimenomaan toiminnanjohtajaan. Kukaan heistä ei uskalla esiintyä mediassa omalla nimellään.

- Varmasti siinä osa pitää paikkansakin. Täytyy sanoa, että sillä johtamisella on jotain saatu aikaiseksikin. Lilliputtisetlementti on nostettu Suomen Setlementtien eturiviin, Tapper sanoo.

Jos tieto ei ole aina kulkenut työntekijöille, paitsiossa ovat olleet myös OSS:n hallituksen jäsenet.

Hallituksen puheenjohtaja Jouko Simonen kuuli muun muassa ulosottotoimista 45 minuuttia -ohjelman toimittajalta. Tapper ei myöskään informoinut hallitusta joulukuussa, jolloin hän sai Tapiolalta ennakkovaroituksen uhkaavasta konkurssihakemuksesta.

Simonen myöntää, että jatkossa johtamistyylin on muututtava.

- Vaikka toiminta on laajentunut voimakkaasti ja työntekijöitä on nyt jo lähes 90, tätä on kuitenkin johdettu yhden miehen firmana. Tässä johtamisjärjestelmässä on varmasti vikaa ja meidän täytyy siihen puuttua.

RAY syynää kuitit

Myös Raha-automaattiyhdistys on tehnyt tällä viikolla tarkastuksen OSS:n tileihin. Siinä avustusten käyttö käytiin läpi kuitti kuitilta.

- Haluamme varmistaa, että avustukset ovat oikeassa käytössä ja avustuksensaaja pystyy toimimaan kuten avustusta myönnettäessä on ajateltu, kertoo osastopäällikkö Mika Pyykkö.

Toiminnanjohtaja Tapperin mukaan eilen päättyneessä tarkastuksessa ei ilmennyt mitään huomautettavaa avustusten käytössä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme