Mainos
Mainos

29.10. Rakennusyhtiöt konkurssivaarassa

Sekä Rakennusliitto että Rakennusteollisuus ennustavat rakennusalalle kylmää kyytiä. Tänä vuonna alalla nähdään noin 450 konkurssia - ensi vuonna jo kaksinkertainen määrä, ennakoi Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

-Jos tämä talouskriisi pitkittyy useammalla kuukaudella, niin varmasti tulemme näkemään merkittävästi lisää konkursseja, uskoo myös toimitusjohtaja Tarmo Pipatti Rakennusteollisuus ry:stä.

Konkurssista on omat hankaluutensa myös asunnon ostajille. Talon valmistuminen saattaa viivästyä huomattavasti sovitusta ja viimeistelytyöt takkuavat. Tyhjinä seisovien asuntojen vastikkeita saatetaan joutua perimään myöhemmin konkurssipesältä.

Viime keväänä uuteen rivitaloon muuttanut Matti Turtola kehottaa ostajia tarkkaavaisuuteen.

-Nyt ei saisi kyllä maksaa rakennuttajalle yhtään etupainotteisesti. Vanha sääntö on sellainen, että kun urakoitsija saa etupainotteisesti rahat, se on riskialttiimpi kuin semmoinen, jolle maksetaan sitä mukaa kun kohde valmistuu.

Kuluttajan suojaksi luotiin kymmenen vuotta sitten rakennusvirhevakuutus, joka turvaa kuluttajan aseman rakennusliikkeen konkurssissa. Vakuutus suorituskyvyttömyyden varalle on voimassa 10 vuotta eli saman ajan kuin rakennuttajalla olisi vastuuaika rakennuksesta.

-Jos siellä rakennusvirheitä ilmenee, niin kuluttaja saa sieltä vakuudesta sitten. Ne virheen korjaukset voidaan tehdä ilman, että siitä kuluttajalle tulee kustannuksia, kertoo lakimies Jukka Kaakkola Kuluttajavirastosta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme