Mainos
Mainos

29.11. Kiviniemen urut soivat klassisesta rockiin

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemestä riittää moneksi. Hän on soittanut bambu-urkuja, Notre-Dame -kirkon urkuja ja maailman suurimpia teatteriurkuja.

Ohjelmistossa on klassista ja kevyempää, esiintymiskumppanit vaihtelevat Jorma Hynnisestä Leningrad Cowboys -yhtyeeseen. Kiviniemi kuuluu maailman urkutaiteilijoiden kärkikaartiin. Erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Japanissa hän on kysytty ja arvostettu mestari.

Kiviniemeä pidetään virtuoosisena soittajana ja hänet tunnetaan erityisesti improvisaatiotaidoistaan.

-Hyvällä soittajalla on omia uusia näkemyksiä sävellyksestä, jos halutaan että musiikki on tuoretta ja henkevää. Kopiomalla suurten opettajien tulkintoja ei saada aikaan mitään uutta, sanoo Kiviniemi.

Toinen puoli Kiviniemen taiteilijapersoonaa on epäsovinnainen laaja-alaisuus. Hänen mielestään urut eivät ole pelkkä kirkollisten tilaisuuksien soitin, vaan uruille sopii mitä erilaisin musiikki Tulitanssista lastenlauluihin ja popkappaleisiin.

Yllätyksellisillä ohjelmistovalinnoilla taiteilija haluaa herätellä yleisön näkemään urkujen monipuolisuuden soittimena. Samalla Kiviniemi tavoittelee urkumusiikille uusia kuulijoita.

Räväkät konsertit ovat turhaan leimanneet Kiviniemeä showurkuriksi, sillä hän tekee valtaosan työstään klassisen musiikin parissa. Mutta komeat, jutussammekin nähtävät esiintymiset vaikkapa Leningrad Cowboys-yhtyeen kanssa jäävät helposti yleisön mieleen.

Kalevi Kiviniemi lienee myös Suomen ahkerin levytysten tekijä. Tähän mennessä levyjä on syntynyt jo 110.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme