Mainos
Mainos

29.12. 45 minuuttia -spesiaali: Aasian hyökyaaltokatastrofi

Tapaninpäivänä Intian valtameren pohjassa tapahtunut maanjäristys sysäsi liikkeelle jopa kymmenen metriä korkeiden hyökyaaltojen sarjan, joka on aiheuttanut käsittämätöntä tuhoa 12 Aasian maassa.

Yli 80 000 ihmisen lasketaan menehtyneen, joukossa tuhansia turisteja, myös suomalaisia.

Ainakin 14 suomalaisen on ilmoitettu kuolleen, kateissa on edelleen noin 200 suomalaislomailijaa.

Presidentti Halonen kehottaa jakamaan surun

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on esittänyt osanottonsa kaikille katastrofista kärsineille ja kärsiville. Suru on kaikkien suomalaisten yhteinen hän sanoo.

Katastrofin jälkeen tarvitaan kriisiapua pitkään

Aasian luonnonkatastrofin jälkimainingit tuntuvat voimakkaina myös Suomessa, sillä katastrofialueella oli tuhansia suomalaisia joulunvietossa.

Moni lähiomainen on saanut kokea suurta helpotusta, kun sukulainen tai ystävä on päässyt palaamaan kotiin Suomeen tai muuten paikannettu. Mutta on myös niitä joiden odotus ja piina jatkuu.

Terveydenhoitojärjestelmä joutuu koetukselle, vaikka kriisiavun ensihuolto toimiikin. Haasteena on kriisin jälkihoitoa tarvitsevien suuri määrä. Katastrofialueella oli nelisentuhatta suomalaisturistia.

Piispa Eero Huovinen: Usko on joutunut kovalle koetukselle

Piispa Eero Huovisen aiottu loma Thaimaassa muuttui hänen elämänsä vaikeimmaksi sielunhoidolliseksi tehtäväksi.

Näkemänsä ja kokemansa keskellä piispa myöntää, että usko Jumalan armoon on joutunut kovalle koetukselle.

Anna aikaa ja tukea - tarjoa suuria korvia

Paras tapa auttaa ja tukea niitä läheisiä, jotka ovat kokeneet katastrofin tai jotka odottavat tietoa omaisistaan, on kuunnella. Pelkkä kuunteleminen riittää, sanoo Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti.

"Suurin joukkokatastrofi sodan jälkeen"

Aasian luonnonkatastrofista on tulossa suomalaisillekin suurin katastrofi sodan jälkeen. Näin arvioi toimittaja Kari Lumikero, joka on useiden päivien ajan kiertänyt Thaimaassa.

-Vähintään kaksi sataa suomalaista on monta päivää ollut tavoittamattomissa. Mitä pitempi aika kuluu, sitä todennäköisempää on, että he ovat menehtyneet, Lumikero arvioi Phuketissa.

Kuka auttoi ja ketä?

Kuoleman kaupungiksikin kutsutusta thaimaalaisesta Khao Lakin kylästä pelastunut Sauli Niinistö arvostelee Suomen viranomaisia siitä, että hädän keskellä olleita ihmisiä ei otettu tosissaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vastaa Niinistön arvosteluun.

"Loppuelämän joululahjat on jo saatu"

Thaimaan Phuketissa lomalla ollut Marko Vanhanen palasi ensimmäisellä evakuointilennolla Suomeen perheensä kanssa. Hän on jo takaisin töissä ja ajaa taksia.

Muistot Phuketista ovat tuoreet ja huoli Thaimaahan jääneistä suomalaisista painaa. Näkemänsä ja kuulemansa perusteella hän ei usko, että kadoksissa olevilla suomalaisilla on enää toivoa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme