Mainos
Mainos

29.4. Sikainfluenssa nostattaa valmiutta

Valtiot eri puolilla maailmaa nostavat terveydenhuoltonsa valmiutta, kun sikainfluenssaepidemia leviää - myös Suomi. Keskiviikkoiltaan mennessä Suomessa on jo kaksi sikainfluenssaksi epäiltyä tartuntaa. Potilaista toinen on oleskellut Meksikossa, toinen Espanjassa.

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut pandemiariskinä arvioivaa luokitustaan kolmostasolta nelostasolle. Se tarkoittaa, että influenssapandemian riski on kasvanut, mutta se ei vielä ole väistämätön. Terveysviranomaiset kaikkialla maailmassa kehottavat kansalaisia pesemään käsiään, suojaamaan yskimisen nenäliinalla ja jättäytymään työpaikalta kotiin, jos nuha- ja kuumeoireet iskevät.

Suomi on tehnyt yksityiskohtaisen pandemiasuunnitelman, joka valmistui vuonna 2006. Sen laskennalliseksi perustaksi on valittu oletus, jonka mukaan pandemian ensimmäisen, noin kahdeksan viikkoa kestävän aallon aikana tartunnan voi saada 35 prosenttia väestöstä.

Pese käsiä!

Sikainfluenssa tarttuu samalla tavoin tavallinenkin influenssa. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka herkästi tartunta tapahtuu, ei ole.

-Ero tavalliseen influenssaan on siinä, että nyt meillä kenelläkään ei ole suojaa sitä vastaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskola sanoo 45 minuuttia -ohjelmassa.

Näyttää kuitenkin siltä, että useimmiten virus siirtyy käsien kautta.

-Siksi hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää, Eskola painottaa.

Hermostuneisuutta Meksikon rajalla

Yhdysvalloissa sikainfluenssaan on kuollut 2-vuotias poika meksikolaispoika.

-Tämä ensimmmäinen on kuolemantapaus on ollut täällä järkytys. Viranomaiset ovat kuitenkin toistaiseksi olleet varsin vaiteliaita, kertoo MTV3:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo Washingtonista.

Tähän mennessä Yhdysvalloissa on tullut ilmi 91 tapausta 10 osavaltiossa. Noin puolet tapauksista on New Yorkissa, Meksikoon luokkaretken tehneiden oppilaiden keskuudessa.

-Meksikon raja-alueella hengityssuojaimet ja käsidesinfektioaineet on myyty loppuun. Mutta täällä itärannikolla suhtaudutaan toistaiseksi rauhallisesti.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme