Mainos
Mainos

29.8. Itämeren pohjalla myös rikasta elämää

45 minuuttia sukelsi tutkijoiden mukana Saaristomeren pohjalle. Sinileväisen pinnan alta löytyi yllättäen rikas lajisto.

Vaikka Itämeren pohja on laajoilta alueilta kuollut, on eläviäkin alueita sentään jäljellä. Sitä tosin ei tiedetä, kuinka paljon ja missä.

Suomen merialueiden vedenalainen luonto tunnetaan toistaiseksi huonosti. Nyt tätä puutetta korjataan kymmenen vuotta kestävällä VELMU-tutkimushankkeella. Tutkijat kartoittavat parhaillaan Saaristomeren, Suomenlahden ja Merenkurkun pohja-alueita. Tutkimusryhmät sukeltavat, ottavat näytteitä, kuvaavat ja luotaavat pohjia.

Suomen merialueiden kartoituksen pitäisi olla valmis vuoteen 2014 mennessä. Kaikki tiedot pohjista ja niiden lajistosta tallennetaan karttoihin, jotka päätyvät aikanaan nettiin kaikkien kiinnostuneiden nähtäviksi.

Kartoista näkyvät esimerkiksi arvokkaimmat, suojelua vaativat alueet. Tarkasta tiedosta on hyötyä muun muassa öljyturmatilanteissa tai kun suunnitellaan vedenalaisten kaapeleiden ja putkien reittejä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme