Mainos
Mainos

29.8. Kännyköiden koodikupla

Matkapuhelimen IMEI-koodi on 15-numeroinen tunnus, jolla kännykkä voidaan tunnistaa verkosta. Alkujaan IMEI-koodin oli tarkoitus olla yksilöllinen numerosarja.

45 minuuttia -ohjelma todisti kokeellaan, että yksilölliseksi tarkoitettu koodi ei ole sitä. Koodin voi vaihtaa, siirtää puhelimesta toiseen tai siirtää sama koodi useampaan puhelimeen.

Rikolliset ovatkin enenevässä määrin ryhtyneet tekemään niin. Osaavissa käsissä se on nopeaa ja helppoa - erityisesti vanhoihin Nokian malleihin.

Rikollisten tarkoituksena on hämätä poliiseja, johtaa esitutkintaa harhaan ja ehkä hankkia viime kädessä alibi itselleen.

Lopputuloksena on se, että poliisin tärkeimpiin keinoihin vakavien rikosten tutkinnassa kuuluvat telekuuntelu ja televalvonta ovat vesittymässä.

IMEI-kuplan takia täysin syyttömät ihmiset ovat saattaneet joutua yhdistetyiksi rikoksiin ja jopa kärsimään kovia vankeustuomioita.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme