Mainos
Mainos

29.8. Sairaaloiden hengenvaaralliset tietokoneohjelmat

Suomen sairaaloissa kuolee ja vammautuu potilaita keskeneräisinä käyttöön otettujen sähköisten potilasasiakirjaohjelmien seurauksena. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan puutteelliset tietokoneohjelmat ovat riski potilasturvallisuudelle.

Lääkärit ja hoitajat tuskailevat alkeellisten hakutoimintojen, monimutkaisten valikkojen ja virheellisten lääkeannostusten kanssa. Tietoja siirretään ohjelman osiosta toiseen käsin kopioitujen muistilappujen avulla.

-Se on aika kiusallinen tilanne, että hankintapäätöksen on tehnyt sairaanhoitopiirin hallitus, mutta vastuunkantajat ovat jossakin muualla. Vastuun kantavat työntekijät, jos jotakin sattuu, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäri Piia Marin 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Läheltä piti -tilanteiden tai potilasvahinkojen täsmällistä lukumäärää ei tunnu tietävän kukaan. 45 minuuttia selvitti asiaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme