Mainos
Mainos

3.10. Otatko riskin, kun otat lääkettä?

Kesällä nousi kohu kolesterolilääke Lipobaysta, jonka uskotaan olleen ainakin osasyynä yli 50 ihmisen kuolemaan. Lääke on vedetty pois markkinoilta.

Euroopan Unionin lääkelakia uudistetaan. Jos komission ehdotus toteutuu, seuraako siitä että apteekin hyllyiltä voi löytyä entistä enemmän lääkkeitä, joiden vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa?

Toimittajamme Päivi Anttikoski havaitsi, että lääketeollisuus ja alaa valvova Lääkelaitos ovat asiasta eri mieltä.

Suomessa on myynnissä noin neljä tuhatta erilaista lääkettä. Yksikään niistä ei ole täysin turvallinen.

Lääkelaitoksen ylijohtajan Hannes Wahlroosin mukaan nykyään luodaan mielikuvaa, jonka mukaan lääkkeet ovat kuin mitä hyvänsä päivittäistavaroita, ja niitä myös markkinoidaan sillä tavalla. Kuitenkin jokaisella lääkkeellä on haittansa. Osa niistä on yleisempiä ja tunnetumpia, osa taas vähemmän tunnettuja.

Jotkut haitoista tulevat ilmi vasta kun lääkettä on myyty apteekeissa jo pitkään.

Farmakologian professori Pertti Neuvonen Helsingin yliopistosta kertoo, että tavallisimpia ovat särkylääkkeiden aiheuttamat haitat, jotka kohdistuvat ruoansulatuskanavaan, esimerkiksi mahaan. Mutta myös sydämeen, maksaan, munuaisiin tai vereen voi kohdistua vakavia haittoja. Esimerkiksi jokin verenohennuslääke, jota käytetään veritulppien ehkäisyyn, voi aiheuttaa myös vakavia verenvuotoja ja jopa kuolemantapauksia.

Kyse ei ole pelkästään reseptilääkkeistä. Suomalaiset nimittäin syövät myös tavallisia särkylääkkeitä reippaasti yli annostusohjeiden.

"Kyllä ihan tavalliset käsikauppalääkkeet voivat aiheuttaa vakavia vaurioita, jos henkilö on herkistynyt niille. Jos joku reagoi astmantyyppisellä tavalla vaikka särkylääkkeisiin, niin ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion", kertoo professori Neuvonen.

Tavalliset särkylääkkeet saattavat olla vuosittain osallisina jopa parin sadan suomalaisen kuolemaan.

Lääkelaitos pitää yllä rekisteriä lääkkeiden haittavaikutuksista. Lääkärit voivat raportoida rekisteriin havaintojaan haitoista. Raportointi on vapaaehtoista, mutta varsinkin uusia lääkkeitä seurataan tarkasti.

Viime vuonna ilmoituksia tuli runsaat seitsemän sataa. Yli puolet kertoi vakavista haitoista.

Ylijohtaja Wahlroosin mukaan Lääkelaitosta kiinnostavat erityisesti odottomattomat uudet ja vakavat haittavaikutukset. Haitta on selkeästi vakava, jos lääkettä ottanut joutuu sen vuoksi sairaalaan.
Vaarallinen tulehduskipulääke

Kymmeniä haittavaikutusraportteja on aiheuttanut tulehduskipulääke, joka on ollut markkinoilla vasta reilut kaksi vuotta Suomessa. Lääkkeen käytöstä on seurannut vakavia maksavaurioita. Professori Neuvosen mukaan ne ovat vaatineet maksansiirtoja ja johtaneet jopa kuolemaan.

Lääke on Suomen eniten myyty tulehduskipulääle, ja sitä saa edelleen apteekin hyllyltä.

Euroopan markkinoilla lääke on ollut vuodesta 1985.

Kallis kehitystyö

Uuden lääkkeen tie markkinoille on pitkä ja kivinen. Lääkkeen kehittely ja kansainväliset kliiniset tutkimukset kestävät jopa yli kymmenen vuotta ja nielevät satoja miljoonia dollareita.

Ei ihme, että eurooppalainen lääketeollisuus haluaa saada lääkkeet nopeammin myyntiin ja tuottamaan rahaa.

"Euroopassa on trendi, että normiviidakkoa vähennetään. Toivomme, että myös kansallinen viranomainen noudattaa samaa linjaa kuin EU:ssa tehdään, ettei enää kansallisilla säännöksillä vaikeuteta meidän toimintaamme", linjaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Sirpa Ahtila AstraZenecasta.

Lääketeollisuuden lobbaus on tuottamassa tulosta. Heinäkuussa EU:n komissio teki ehdotuksen uudeksi lääkelaiksi. Ehdotuksen mukaan uusi lääkeaine voitaisiin päästää markkinoille, vaikka sen vaikutuksista ei olisi vielä aivan ehdotonta ja lopullista tieteellistä näyttöä.

Kehitysjohtaja Ahtila hahmottelee mahdollista uutta käytäntöä: "Tulisi ehdollinen myyntilupa, joka tarkoittaa sitä, että lääketeollisuus voisi jättää hakemusdokumentaation osittain keskeneräisenä. Mutta teollisuudelle asetettaisiin tiukat ehdot, ja tutkimusohjelma sovittaisiin myyntiluvan myöntämisen yhteydessä. Kyse olisi vuoden ehdollisesta määräajasta, jolloin viranomainen koko ajan valvoo lääkkeen käyttöä"

Muistutukseen siitä, että lääke on kuitenkin hieman keskeneräisenä myynnissä Ahtila vastaa: "Kyllä se on, mutta jos se on terapeuttisesti tärkeä, kuten esimerkiksi syöppotilailla, niin näkisin että siinä on kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja puolia."
Myyntilupien käsittelyaika lyhenemässä

Lääkelaitos suhtautuu periaatteessa myönteisesti lääkelain uudistukseen. Uudet lääkekeksinnöt arvioitaisiin keskitetysti Euroopan lääkearviointivirastossa, minkä uskotaan parantavan potilasturvallisuutta. Kuitenkin Lääkelaitoksessa pelätään, että riskilääkkeitä voi päästä markkinoille entistä enemmän, jos myyntilupien käsittelyajat lyhenevät.

Voimassa olevan lain mukaan tiettyjen lääkkeiden myyntiluvan käsittelyyn on viranomaisella aikaa 210 vuorokautta. Uusi laki lyhentäisi ajan 150:een vuorokauteen.

Ylijohtaja Wahlroosin mielestä käsittelyaikaa ei saa lyhentää liikaa, mikäli turvallisuudesta halutaan pitää kiinni. Aikaa tarvitaan esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksen testaamiseen. Raakilelääkkeiden pääsy markkinoille ei voi olla teollisuudenkaan etu.

Haittavaikutusten takia markkinoilta poistetaan Suomessa yhdestä kahteen lääkettä vuodessa. Joukossa on ollut muun muassa allergialääkkeitä, sydän- ja verisuonilääkkeitä ja psyykelääkkeitä. Usein kyseessä ovat olleet eri lääkkeiden yhteisvaikutusten aiheuttamat ongelmat.

Apteekeissa farmaseuteille on järjestetty lisäkoulutusta. Myös asiakkaat ovat heränneet. Yliopiston apteekin pääproviisorin Eeva-Kaisa Mäki-Moijalan mukaan ihmiset ottavat entistä enemmän selvää omasta lääkityksestään. Tietoa on tarjolla ja sitä osataan kysyä.

Lähetyksen muita aiheita:

Mitä kyläkoulussa opetetaan sodasta ja terrorismista? Lääkkeet vapaammiin markkinoille, riskit lisääntyvät. Stanley Kubrick vaikuttaa edelleen. Laivaston gamlat vaihtavat viihteelle. Viron uusi presidentti Arnold R tel pohtii menneisyyttä. Tähtivieraana suomalaisen pop-musiikin kultasormi Jaakko Salovaara.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme