Mainos
Mainos

3.11. Veronkorotuksia ja menoleikkauksia

Julkinen velka kasvaa kovaa vauhtia. Vuonna 2012 velkataakan ennustetaan olevan jo yli satamiljardia euroa. Talouden asiantuntijat peräänkuuluttavat nyt nopeita talouden tasapainottamistoimia.

- Kyllä veronkorotuksilla on merkittävä osa tässä julkisen talouden tasapainon hakemisessa. Minusta tätä tilannetta voisi verrata 1990-luvun tilanteeseen, jolloin myös menoleikkauksilla oli erittäin suuri merkitys, pohtii ylijohtaja Seija Ilmakunnas Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.

Mitä vastaavat poliitikot? Moni uskoo talouden kasvun, työllisyyden ja tuottavuuden parantumisen olevan parasta lääkettä velkaantumiskehitykseen. Mutta uskaltavat jotkut puhua myös menoleikkauksista, vaikka edessä onkin vaalivuosi.

45 minuuttia -ohjelma kysyi tehostamistarvetta ja leikkauslistoja kaikilta eduskuntapuolueilta. Säästökohteita löytyy puolueiden mielestä muun muassa puolustusmenoista ja ilmastotuista.

- Toivoisin selkeitä kannanottoja ja uskottavia laskelmia siitä, miten julkiset tulot ja menot kohtaavat, Seija Ilmakunnas lähettää viestiä puolueille.

Katso Tommi Mannisen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme